Overleg ‘bed, bad en brood’ om 22 uur verder, ‘compromis op tafel’

Het overleg tussen VVD en PvdA over de bed-, bad- en broodcrisis gaat vanavond vanaf 21.00 uur verder. De top van de coalitiepartijen treft elkaar op het ministerie van Sociale Zaken, het departement van vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), meldt persbureau ANP.

Premier Mark Rutte verlaat het Ministerie van Sociale Zaken tijdens een schorsing van het coalitieoverleg over uitgeprocedeerde asielzoekers. Foto ANP / Bart Maat

Het overleg tussen VVD en PvdA over de bed-, bad- en broodcrisis dat vanavond vanaf 21.00 uur verder zou gaan, wordt met een uur uitgesteld. De top van de coalitiepartijen treft elkaar op het ministerie van Sociale Zaken, het departement van vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), meldt persbureau ANP. Het is volgens hem niet de bedoeling dat er tot diep in de nacht wordt doorgepraat.

Bronnen rond het overleg melden dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) iets meer tijd nodig heeft om een voorstel uit te werken, schrijft ANP. De partijen hebben eerder vandaag “heel goed met elkaar gepraat” en “vooruitgang” geboekt, zei Asscher na het eerste coalitieoverleg van de dag. Het gaat “de goede kant” op, verzekerde hij, al wilde hij niet vooruitlopen op hoe een oplossing er uiteindelijk uit komt te zien. PvdA en VVD willen allebei recht doen aan “alle betrokken partijen en betrokken belangen”.

Update 18.05: VVD en PvdA hebben een compromis bereikt, meldt de NOS. De partijen praten volgens ingewijden straks verder over een plan dat is gestoeld op twee pijlers, die ruimte biedt aan de wensen van beide kanten. De PvdA krijgt haar zin, omdat een minimale vorm van opvang van uitgeprocedeerden blijft bestaan. De VVD mag zich tevreden stellen met de toezegging dat het uitzettingsbeleid “efficiënter” wordt gemaakt. Staatssecretaris Dijkhoff (VVD, asielzaken) moet het plan verder uitwerken. De verwachting is volgens persbureau ANP dat vanavond nog geen akkoord wordt bereikt, maar dat dit in de komende dagen mogelijk moet zijn.

dubbelzinnige uitspraak

De partijen delen de ambitie om er gezamenlijk uit te komen, zei Asscher na het eerste overleg van vandaag. Ook premier Mark Rutte, PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra toonden zich vanmiddag optimistisch. “We maken stap voor stap vooruitgang”, zei Rutte. Samsom signaleerde dat het “de goede kant op” gaat en ook Zijlstra sprak van een “goed overleg”.

De coalitie discussieert al sinds dinsdagavond over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal verblijven in Nederland. VVD en PvdA verschillen radicaal van mening.

Kern van het probleem is de verschillende manier waarop de coalitiepartners een ambigue uitspraak van het Comité van Ministers van de Raad van Europa interpreteren. De uitspraak van vorige week ging over de vraag of Nederland basisvoorzieningen als een avondmaaltijd, bed, ontbijt en kleding moet bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. De PvdA vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers in afwachting van hun uitzetting recht hebben op onderdak en eten. De VVD is daarop tegen, de liberalen vrezen dat dat nog meer asielzoekers aantrekt.

    • Laura Klompenhouwer