Overleg ‘bed, bad en brood’ ondanks ‘vooruitgang’ dinsdag verder

Het overleg van de top van de regeringspartijen VVD en PvdA over de opvang van illegalen gaat dinsdag verder.

Maandagavond werd het overleg van de top van regeringspartijen VVD en PvdA over de opvang van illegalen hervat. Vlnr: vicepremier Lodewijk Asscher, staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel), VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom. Foto Martijn Beekman / ANP

Het overleg van VVD en PvdA over de opvang van illegalen gaat zoals verwacht dinsdag verder.

Rutte: vooruitgang, maar er is nog werk te doen

Dat maakte premier Mark Rutte vanavond na het overleg op het ministerie van Sociale Zaken bekend, meldt het ANP. Volgens hem is er vanavond - ondanks het uitstel van een oplossing van de bed-, bad- en broodcrisis - vooruitgang geboekt. Rutte:

“Maar er is nog wel werk te doen.”

De premier benadrukte dat de kwestie van de opvang van illegalen “een moeilijk en lastig probleem” is en blijft.

Ook PvdA-leider Diederik Samsom liet na afloop van het overleg maandagavond weten “een heel end” te zijn gekomen.

“We maken nog steeds voortgang, maar we zijn ook nog niet klaar [..] We hebben deze coalitie samen gebouwd en dat wil je ook voortzetten.”

Compromis is bereikt

Eerder op de avond kon de NOS al melden dat de regeringspartijen een compromis bereikt hadden om de bed-, bad- en broodcrisis op te lossen. Het plan zou tegemoetkomen aan de wens van de PvdA om een minimale vorm van opvang voor uitgeprocedeerden te behouden, maar ook aan de eis van de VVD dat het uitzettingsbeleid efficiënter moet.

De coalitie van VVD en PvdA discussieert al sinds vorige week over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal verblijven in Nederland. VVD en PvdA verschillen radicaal van mening. Terwijl de partij van Samsom illegalen opvang wil blijven bieden, is de VVD bang dat dit beleid asielzoekers zal blijven aantrekken.

Eerder op de dag vergeleek VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra de uitgeprocedeerde asielzoekers met Willem Holleeder:

Overleg bed, bad en brood verplaatst naar regeringsfracties

Bronnen in Den Haag laten ANP weten dat het overleg over de opvang van illegalen nog dagen kan duren voordat er een definitief akkoord wordt gepresenteerd. Volgens het persbureau praten later vandaag de fracties van de regeringspartijen onderling verder. De VVD en PvdA willen voorkomen dat het overeengekomen compromis in ‘de bed-, bad- en broodcrisis’ strandt in de Tweede Kamer vanwege een dissidente stem. Die kans is groot aangezien het kabinet maar een schamele meerderheid heeft van 76 zetels in de Kamer.

    • Hans Klis