Nederland fotografeert: de gevolgen van seks zijn interessanter

April – en daarmee het wedstrijdthema ‘liefde’ – is alweer over de helft; tijd dus om de balans op te maken van de inzendingen tot nu toe. Chef van de cultuurredactie van NRC Handelsblad Paul Steenhuis bladert door de foto’s.

Foto Jan Nijboer

April – en daarmee het wedstrijdthema ‘liefde’ - is alweer over de helft; tijd dus om de balans op te maken van de inzendingen tot nu toe. Chef van de cultuurredactie van NRC Handelsblad Paul Steenhuis bladert door de foto’s.

“De deelnemers hebben blijkbaar goed geluisterd naar schrijver Gustaaf Peek, die bij de introductie van het thema ‘liefde’ de deelnemers op het hart drukte vooral terloopse, intieme momenten vast te leggen. Er zitten veel minder clichématige ansichtkaartenfoto’s tussen dan ik had verwacht. Dus nauwelijks rozen of handen in de vorm van een hartje. Ook zie ik opmerkelijk weinig huwelijksfoto’s. Fijn dat er weinig geposeerde of geregisseerde beelden tussen zitten, want die terloopse observaties zijn vaak liefdevoller.”

“Neem bijvoorbeeld de foto van twee oudere mensen in de keuken van wie de vrouw in de onderbroek knijpt van haar man. Dat soort foto’s vind ik mooi. Er was ook eentje van de buik van een zwangere vrouw, waar het oplaadteken van een batterij op getekend was met de tekst: loading. Het kindje dus, het symbooltje is bij 90 procent. Verder valt op dat het thema zeer ruim opgevat is: man en vrouw, maar ook moeder en kind.”

“Nogal wat deelnemers lijken seks en liefde door elkaar te halen. De twee hebben wel met elkaar te maken, maar zijn niet hetzelfde. Zo zijn er bijvoorbeeld veel foto’s van parende dieren en opmerkelijk veel kikkers. Het dieptepunt van de kikkerfoto’s vond ik wel degene waar drie kikkers tegelijk aan het paren zijn. Hoe ervaart die gesandwitchte kikker nou liefde?”

“Sowieso vind ik de foto’s van al die parende dieren – slakken, krokodillen, ooievaars – niet bijster origineel. Ik vind de gevolgen van seks voor dit onderwerp interessanter.”

“Ook zit er een foto tussen van twee hazen in Auschwitz. Dat deed me denken aan de titel van het beroemde verhaal van schrijver Anton Koolhaas, De liefde schuilt in een doublet van hazen. Doublet is een jagersterm die betekent dat twee dieren met één schot uit een dubbelloops geweer worden doodgeschoten. Dat kan alleen als de hazen sámen wegvluchten.”

Het thema in de maand april is ‘Liefde’. U kunt foto’s inzenden en bekijken via nrc.nl/fotowedstrijd.

    • Steffi Weber