President-commissaris Piëch lijdt nederlaag; topman Winterkorn blijft

President-commissaris Ferdinand Piëch (78) van het Duitse autoconcern Volkswagen trekt aan het kortste eind: zijn poging om topman Martin Winterkorn weg te krijgen, is mislukt.

Vrijdag meldde het concern dat Winterkorn gewoon aanblijft als bestuursvoorzitter. Daarmee kwam een einde aan alle speculaties over zijn vertrek. Sterker nog, het concern heeft voorgesteld zijn contract, dat eind 2016 afloopt, te verlengen.

Vorige week was een stevige crisis in de VW-top ontstaan. President-commissaris en grootaandeelhouder Piëch – nazaat van Ferdinand Porsche, de oprichter van het automerk – nam in weekblad Der Spiegel publiekelijk afstand van Winterkorn. En dat terwijl het juist vrij goed leek te gaan met op Toota na de grootste autofabrikant ter wereld. VW maakte vorig jaar ruim 11 miljard euro winst op een omzet van 202 miljard euro. Daar staat tegenover dat de jongste resultaten in de VS en China tegenvallen en de marges van het kernmerk Volkswagen achterblijven bij die van de elf andere merken, waaronder Porsche en Audi. Bovendien zou de concurrentie beter presteren op het terrein van elektrische auto’s.

Winterkorn werd gezien als de logische opvolger van Piëch. Diens termijn als president-commissaris loopt in 2017 af. Piëch geldt als een van de machtigste patriarchen van het Duitse bedrijfsleven. Hij zou zelf willen bepalen wie hem opvolgt. Hij kreeg veel kritiek op zijn uitspraken. Eind vorige week sprak het presidium van de raad van commissarissen van VW, bestaande uit zes leden, zijn steun uit aan Winterkorn. Vijf leden waren vóór diens aanblijven, Piëch bleef tegen.