‘IS doodt Ethiopische christenen’

Extremisten van Islamitische Staat (IS) hebben gisteren een video verspreid waarin te zien is hoe ze in Libië ongeveer dertig mensen om het leven brengen. De IS-strijders beweren dat de slachtoffers Ethiopische christenen zijn. De echtheid van de video is nog niet bevestigd. De vermoorde mannen zijn verdeeld over twee groepen, van elk ongeveer vijftien mensen. De mannen in de ene groep worden met een geweer door het hoofd geschoten, terwijl van de andere mannen de keel wordt doorgesneden. In de video van ongeveer een half uur is het officiële logo van de terreurgroep verwerkt. Voorafgaand aan de moorden toont de video een gemaskerde strijder, die zegt dat de christenen zich moeten bekeren tot de islam. Doen ze dat niet, dan moeten ze een „speciale tol” betalen, zoals voorgeschreven in de Koran, aldus de gewapende strijder. De nieuwe video van IS zou veel weghebben van vorige video’s van de terreurgroep. In februari plaatste IS nog een opname van 21 koptische christenen uit Egypte. De motivatie daarbij was destijds – net als in de video van gisteren – dat de slachtoffers christen waren, „het volk van het kruis”. De Ethiopische regering heeft de gruwelen veroordeeld ongeacht de nationaliteit van de slachtoffers. Het is volgens een regeringswoordvoerder in Addis Abeba niet duidelijk of het om Ethiopiërs gaat. Ethiopië behoort tot de oudste christelijke naties ter wereld. Het christendom nestelde zich er in de eerste eeuw. Naar schatting 43,5 procent van de 90 miljoen Ethiopiërs is lid van de oude Ethiopisch Orthodoxe Kerk. Circa 20 procent behoort tot andere christelijke gemeenschappen.