KPN verkoopt Belgische tak aan Telenet

Topman Eelco Blok voor de deur van het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Foto ANP / Valerie Kuypers

KPN verkoopt zijn Belgische dochteronderneming Base aan branchegenoot Telenet. Dat maakte het telecombedrijf vanochtend bekend. De verkoopsom bedraagt 1,325 miljard euro.

Base stond al eerder te koop maar werd in 2012 uit de etalage gehaald omdat de biedingen toen niet genoeg waren. Met de verkoop van Base heeft KPN al zijn buitenlandse activiteiten afgestoten. Eerder werd al de Duitse aanbieder van mobiele telefonie E-Plus verkocht aan Telefónica Deutschland.

Kabelmaatschappij Telenet is grotendeels eigendom van Liberty Global (eigenaar van Ziggo/UPC), KPN’s belangrijkste concurrent in Nederland. Maar de deal heeft geen invloed op de activiteiten van KPN, zegt NRC-redacteur Marc Hijink, omdat de Nederlandse en Belgische markt twee gescheiden markten zijn.

Telenet wil graag mobiele klanten erbij hebben. Vaste netwerken willen steeds meer aandeel in mobiele netwerken en andersom.

John Porter, CEO van Telenet:

“Met de overname van BASE Company zetten we een belangrijke stap om ons te verzekeren van mobiele toegang op lange termijn, zodat we goed geplaatst zijn om effectief mee te dingen naar de groeiopportuniteiten die zich aandienen in het domein van de mobiele communicatie.”

KPN gaat de opbrengsten van de verkoop gebruiken om “maximale waarde te creëren” voor zijn aandeelhouders. Dat komt waarschijnlijk neer op het uitbetalen van dividend aan aandeelhouders en investeren in het eigen netwerk. (ANP/NRC)