Morito van Sam & Sam

Als ik vijf boeken zou moet kiezen om de rest van mijn leven uit te koken, zou daar vast en zeker een boek van Samuel en Samantha Clark bij zitten. Hun eerste bundel, Moro, behoort tot de meest stukgekookte, bevlekte en gekoesterde in mijn kast. Wat je er ook uit maakt, alles is verrukkelijk, van het zuurdesembrood en de laban (dikke, volvette yoghurt) tot de gebraden lamsschouder met saffraanrijst en de turlu turlu (een soort Turkse ratatouille). En dan heb ik het nog niet gehad over de desserts, waaronder een amandel-sinaasappeltaart waar je nooit genoeg van krijgt en die je keer op keer blijft maken.

De Clarks (Sam & Sam) drijven twee levendige restaurants in de Londense wijk Clerkenwell. Eerst was er Moro, en drie jaar geleden opende in dezelfde straat haar kleine zusje Morito. Beiden serveren gerechten uit de Spaanse, Noord-Afrikaanse en mediterrane keuken, waarbij Morito meer gericht is op tapas en mezze. Misschien is het trouwens beter te zeggen: geïnspireerd door die keukens, want bij Moro houden ze erg van experimenteren. Eigenlijk is hun keuken lastig anders te benoemen dan ‘typisch Moro’.

Onlangs verscheen het vierde Moro-kookboek en het is weer net zo’n juweeltje als de eerdere in de reeks. Dezelfde ‘look and feel’, die ik ook weer nauwelijks anders kan omschrijven als ‘typisch Moro’. Met ook weer hetzelfde soort ongedwongen eten waar je onmiddellijk zin in krijgt zodra je de titels leest. Artisjokken met chorizo en komijn. Makreelkebab met walnoten en chilipeper. Rijst met garnalen en paddenstoelen. Hamkroketjes. Harissakip met olijven en ingelegde citroen.

Morito vraagt erom je liefste vrienden uit te nodigen voor een lange zondagmiddag vol gesprekken, geproef en geslemp. Dat is natuurlijk het leuke aan die kleine hapjes, elk met weer een andere smaak, nieuwe textuur. Zoals de auteurs in het voorwoord schrijven: „De unieke sfeer die daarmee op tafel komt, zou deel moeten uitmaken van eenieders leven. Het heeft iets heel gezelligs en sociaals, die manier van eten delen.” En zo is het. Komende week vindt u hier een viertal recepten uit het boek. Als ik u was zou ik aanstaande zondag maar vast vrijhouden.

    • Janneke Vreugdenhil