Trouwseizoen

Ja, ik wil! Maar alleen op huwelijkse voorwaarden

Foto ANP

Leuk is anders. Maar wie verstandig is, gaat voordat hij trouwt bij de notaris langs om huwelijkse voorwaarden te laten opstellen. En zo vast te leggen hoe hij de bezittingen wil verdelen als zijn partner toch niet de ware blijkt te zijn.

Grofweg zijn er drie situaties waarin huwelijkse voorwaarden belangrijk zijn.

1. Eigen spullen

Als een van de twee familiestukken geërfd heeft die hij niet wil kwijtraken. Gekoesterde spullen die dus niet aan schuldeisers mogen toevallen en bij scheiding niet verkocht mogen worden. Dan moet hij of zij in de huwelijkse voorwaarden vastleggen dat de Friese staartklok van opa altijd eigendom blijft van die ene partner.

2. Eigen geld

Ook als een van de huwelijkspartners al voor de trouwdatum (veel) geld heeft en dat niet wil delen, is het slim om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

3. Eigen zaak

De derde situatie die vraagt om huwelijkse voorwaarden is als een van de geliefden een eigen bedrijf heeft of ooit wil gaan ondernemen. Immers, een bedrijf kan failliet gaan. Met huwelijkse voorwaarden voorkom je dat schuldeisers in zo’n geval een deel van het privévermogen opeisen.

Edwin Lankester is financieel adviseur bij accountantskantoor Boringa & Lankester, dat gespecialiseerd is in complexe scheidingen. In zijn werk vindt hij het juist “handig” als cliënten in gemeenschap van goederen getrouwd zijn. “Dan blijven de ruzies beperkt en moet je alles gewoon door twee delen. We hoeven niet eerst uit te zoeken wie waar recht op heeft, zoals bij een huwelijk onder voorwaarden.”

Aanstaande echtgenoten die huwelijkse voorwaarden opstellen, moeten daar beter en langer over nadenken, bepleit Lankester.

“Stellen maken zich drukker om de tafelschikking op de trouwdag dan om de juridische afspraken die ze maken. Terwijl die invloed hebben op de rest van hun leven.”

Nieuwe wet op komst?

Nog altijd trouwt 85 procent van de stellen in gemeenschap van goederen. Alle bezittingen worden dan eigendom van beide echtgenoten. Bij scheiding wordt alles gelijkelijk verdeeld. Behalve Nederland kennen alleen Suriname en Zuid-Afrika deze huwelijksvorm.

D66, PvdA en VVD dienden vorig jaar een initiatiefwetsvoorstel in dat de gemeenschap van goederen beperkt tot wat beide echtgenoten tijdens en door hun huwelijk inbrengen. Bezittingen en schulden van voor het huwelijk, erfenissen en giften vallen niet standaard meer onder de goederengemeenschap. De Kamer bespreekt de wet dit jaar.

Trouwplannen? 4 Tips:

1.
Bedenk voor je trouwt of je huwelijkse voorwaarden wilt of een gemeenschap van goederen. Het laatste tijdens je huwelijk omzetten in huwelijkse voorwaarden kan, maar er komt veel bij kijken. Dit regel je niet op een achternamiddag.
2.
Geef in de huwelijkse voorwaarden in heldere taal uitleg hoe je het gezamenlijke vermogen wilt verdelen bij scheiding en wat de intenties daarbij zijn van beide partijen. Laat je goed adviseren, want goede huwelijkse voorwaarden schelen een hoop gedoe (en dus geld) bij een scheiding.
3.
Bekijk om de paar jaar of je huwelijkse voorwaarden nog kloppen. Heeft een van de partners na het huwelijk een bedrijf opgericht? Kreeg een van de twee een grote erfenis? Kijk er samen naar en laat je niet verleiden tot discussies als ‘vertrouw je me soms niet’?
4.
Als je op huwelijkse voorwaarden trouwt, hou dan goed bij wat van wie is. Zo’n administratie vergt tijd en moeite, maar voorkomt dat de rechter uiteindelijk bepaalt dat je alles eerlijk moet delen omdat niet meer te achterhalen is wat van wie is.