Isabelle Faust speelt zangerige Schumann

Wordt Robert Schumanns Vioolconcert eindelijk standaardrepertoire? Het stuk is nog altijd geen publiekslieveling. De geschiedenis van het late werk is nogal gecompliceerd. Schumanns vrouw Clara Wieck en de violist aan wie hij het opdroeg, Joseph Joachim, zagen er niets in. Gevolg: de partituur werd niet uitgegeven en pas in 1937 was de eerste publieke uitvoering. Maar is er iets mis mee? Met de vioolconcerten van Beethoven en Mendelssohn als referentiekader kun je opmerken dat de solopartij vooral in het middenregister is; het slotdeel is wat tuttig. Isabelle Faust vindt het wél een meesterwerk, en haar pleidooi is meer dan overtuigend. Bijgestaan door het Freiburger Barockorchester – op historische instrumenten – klinkt ze direct en toch innemend. Ze is zuinig met vibrato en zangerig in het slot. De toegift is het Derde pianotrio met cellist Jean-Guihen Queyras en Alexander Melnikov. Dat krijgt een uitvoering die je direct wilt terugluisteren.

    • Merlijn Kerkhof