IS verspreidt video dode ‘Ethiopische christenen’

Extremisten van de Islamitische Staat (IS) hebben gisteren een video verspreid waarin te zien is hoe ze in Libië circa dertig mensen om het leven brengen. De IS-strijders beweren dat de slachtoffers Ethiopische christenen zijn, meldt Reuters.

De echtheid van de video is nog niet bevestigd. De vermoorde mannen zijn verdeeld over twee ongeveer even grote groepen. De mannen in de ene groep worden met een geweer door het hoofd geschoten, terwijl van de andere mannen de keel wordt doorgesneden.

In de video van ongeveer een half uur is het officiële logo van de terreurgroep verwerkt. Voordat de moorden in beeld worden gebracht, toont de video een toespraak van een gemaskerde strijder, die volgens AP zegt dat de christenen zich moeten bekeren tot de islam. Doen ze dat niet, dan moeten ze een „speciale tol” betalen, zoals voorgeschreven in de Koran, aldus de gewapende man.

De nieuwe video van IS zou veel weg hebben van vorige video’s van de terreurgroep. In februari plaatste IS nog een opname van 21 koptische christenen uit Egypte. De motivatie daarbij was destijds – net als in de video van gisteren – dat de slachtoffers christen waren, „het volk van het kruis”.

De Ethiopische regering heeft de gruwelen veroordeeld, of de slachtoffers nu Ethiopisch zijn of niet. Dat nationaliteit van de slachtoffers staat volgens een regeringswoordvoerder in Addis Abeba nog niet vast. De Ethiopische ambassade in de Egyptische hoofdstad Kairo heeft een onderzoek ingesteld en zal Ethiopiërs die Libië willen verlaten daarbij proberen te helpen.

Ethiopië behoort tot de oudste christelijke naties ter wereld. Het christendom nestelde zich er in de eerste eeuw. Naar schatting 43,5 procent van de negentig miljoen Ethiopiërs is lid van de oude Ethiopisch-orthodoxe kerk. Circa 20 procent behoort tot andere christelijke gemeenschappen. (Reuters/AP)