Nederland degradeert na verlies

Ze leken al in veilige haven, maar op de slotdag van het WK in Eindhoven ging het toch mis voor de Nederlandse ijshockeyers. Na een dramatische nederlaag (3-1) tegen Estland – tot gisteren puntloos onderaan – degradeerde Nederland uit divisie 1B.

Nederland komt daardoor volgend jaar uit op het vierde niveau, met België, IJsland, Servië, China en Spanje. In Eindhoven won de ploeg van bondscoach Chris Eimers alleen van Kroatië.

De degradatie is een nieuwe klap voor het Nederlandse ijshockey, dat al jaren kampt met sportieve en financiële problemen. Afgelopen seizoen bleek het nauwelijks mogelijk een eredivisie op het ijs te krijgen. Komend seizoen spelen de twee sterkste clubs, Heerenveen en Tilburg, in Duitsland, omdat zij het Nederlandse niveau zijn ontgroeid. „Dit komt niet onverwachts”, zei Eimers tegenover ijshockey.com over de degradatie. „De beste Nederlandse spelers moeten een plek zien te vinden bij buitenlandse clubs, waar ze op hoger niveau kunnen spelen. In Nederland moeten we hard aan het werk met de jeugd.”

Eerder op de slotdag deed zich nog een verrassing voor in Eindhoven: niet Groot-Brittannië promoveerde naar divisie 1A, maar Zuid-Korea. De Britten verloren verrassend van Litouwen (3-2), terwijl Zuid-Korea won van Kroatië (9-4).