Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Journalistiek

Fons de Poel weg als presentator bij Brandpunt na ‘snotneus’

“Snotneus! Dit was Brandpunt, goedenavond.” Met die omstreden woorden heeft Fons de Poel zijn carrière als tv-presentator van Brandpunt beëindigd. KRO-NCRV maakte vandaag bekend dat De Poel stopt. Hij heeft zijn geloofwaardigheid ondergraven door zijn commerciële activiteiten, met name voor ABN Amro Bank.

Fons de Poel tijdens een najaarspresentatie van de KRO-NCRV.
Fons de Poel tijdens een najaarspresentatie van de KRO-NCRV. Foto ANP / Remko de Waal

“Snotneus! Dit was Brandpunt, goedenavond.” Met die omstreden woorden heeft Fons de Poel zijn carrière als tv-presentator van Brandpunt beëindigd. KRO-NCRV maakte vandaag bekend dat De Poel stopt. Hij heeft zijn geloofwaardigheid ondergraven door zijn commerciële activiteiten, met name voor ABN Amro Bank.

Uit de verklaring:

“Fons de Poel gaat zich in de komende jaren bij KRO-NCRV toeleggen op journalistieke documentaireseries. [...] KRO-NCRV heeft geen enkele twijfel over de integriteit van Fons de Poel. Zijn journalistieke activiteiten op congressen en seminars hadden de volledige instemming van de bedrijfsleiding van de omroep.”

De Poel uit zijn spijt voor het feit dat hij een Kamerlid “snotneus” heeft genoemd. KRO-NCRV werkt aan een beroepscode voor alle journalistieke presentatoren. “Die code komt er voor 1 juni en moet misverstanden uitsluiten over al dan niet gewenste nevenactiviteiten”. Henk van der Aa gaat Brandpunt presenteren.

‘Die arme commissaris’

De Poel is onder vuur komen te liggen na de uitzending van vorige week dinsdag over de verhoogde topsalarissen van ABN Amro, een bank waarvoor hij zelf klussen doet. De Poel kondigde een reportage aan over een hoorzitting in de Tweede Kamer over de kwestie, met ABN AMRO-commissaris Rik baron van Slingelandt.

De Poel sprak over “die arme commissaris” die “zo hooghartig” werd toegesproken door Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks). Nadat Klaver in beeld is geweest, zei De Poel: “Snotneus! Dit was Brandpunt, goedenavond.” Omdat De Poel zelf werkt voor ABN Amro, brak meteen een relletje uit. Was De Poel nog wel geloofwaardig als hij in een journalistieke rubriek opkomt voor de bank waarvoor hij werkt?

Zalm ‘siddert’ voor De Poel

De Poel klust al twintig jaar bij, via zijn eigen bedrijf. Zo deed hij ook congressen en dergelijke voor Rabobank, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, accountants- en adviesbureau PWC en de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (nieren). Op 30 september 2013 presenteerde hij voor ABN AMRO een talkshow ‘De derde woensdag in september’ (video), waarin hij topman Gerrit Zalm interviewde. In een making-of-filmpje van het evenement grapt Zalm vooraf, met olijke oogopslag: “Ik sidder voor Fons de Poel.”

‘Hij legt elke klus voor aan hoofdredactie’

Tot nu toe vonden de omroepdirecteuren het bijklussen echter geen probleem. Toen Brandpunt nieuwe stijl – met De Poel als enige anchorman – in januari begon, verdedigde Taco Rijssemus, directeur van KRO-NCRV, nog het beleid:

“Die commerciële opdrachten zijn al jaren bekend. Ik heb heel duidelijke afspraken met Fons gemaakt. Hij legt elke klus voor aan de hoofdredactie. Fons zal nooit met een voorstel komen dat op het randje is.”

De Poel (Nijmegen, 1955) kwam in 1982 bij de KRO als verslaggever voor Brandpunt. In 1992 werd hij eindredacteur. Verder werkte hij voor Netwerk en Profiel.

Ook collega’s klussen bij

De Poel is niet de enige. Via agentschappen als Speakers Academy en Talent Kitchen bieden bijvoorbeeld ook De Poels collega’s Eva Jinek, Twan Huys en Sven Kockelmann hun diensten aan.

Voor medewerkers van de publieke omroep geldt de Gedragscode goed bestuur en integriteit Publieke Omroep 2012. Artikel 2.2: “Het handelen van een medewerker wordt niet beïnvloed door oneigenlijke belangen en zelfs de schijn daarvan wordt vermeden.” In artikel 2.3 waarschuwt de Code tegen onder meer belangenverstrengeling.

Lees ook in NRC Handelsblad: Hoe onafhankelijk is Fons de Poel? (€).