Elf Egyptenaren krijgen doodstraf

Elf Egyptenaren zijn gisteren ter dood veroordeeld vanwege het aanstichten tot de rellen in een voetbalstadion in Port Saïd, waarbij drie jaar geleden 74 mensen om het leven kwamen. Tot dat vonnis kwam een rechtbank in de Egyptische hoofdstad Kairo tijdens een tweede proces over de rellen. Bij het eerste proces werden eerder 21 mensen ter dood veroordeeld. De zeven politieagenten die toen terechtstonden, werden destijds allemaal vrijgesproken. In totaal staan in het proces zo’n 70 mensen terecht voor hun betrokkenheid bij de stadionrellen in de Noord-Egyptische havenstad. Het definitieve vonnis van de rechtbank in Kairo volgt overigens pas op 30 mei, zei rechter Mohammed el-Said. Elk doodvonnis in Egypte wordt namelijk eerst ter advies voorgelegd aan de moeftie, de hoogste religieuze autoriteit. Het advies van de moeftie is echter niet bindend. Naast 74 doden vielen bij de stadionrellen in Port Saïd begin 2012 ook 250 gewonden. De eerste veroordeling van de betrokkenen in 2013 was aanleiding tot hevige rellen in Kairo, waarbij onder meer het hoofdkantoor van de Egyptische voetbalbond in brand werd gestoken. Vrijwel gelijktijdig met het vonnis liet Human Rights Watch zich gisteren kritisch uit over een andere Egyptisch massaveroordeling. Volgens de organisatie is het doodvonnis dat 14 activisten vorige week kregen vanwege het aanstichten tot geweld slechts gebaseerd op één getuigenis. In dat proces kregen nog eens 37 mensen een levenslange gevangenisstraf. Onder de ter dood veroordeelden bevindt zich een aantal leden van de Moslimbroederschap, dat sinds 2013 te boek staat als een terroristische organisatie.

    • Reuters/AP/NRC