De val van UKIP?

In navolging van enkele kranten had David Cameron het gisteren over een UKIP wipe-out. ,,Als ze geluk hebben”, krijgen ze één zetel, zei de premier. De peilingen zouden voorspellen dat partijleider Nigel Farage geen zetel zou winnen. Sterker: alleen Douglas Carswell, die in oktober overliep van de Conservatieven naar UKIP, zou de zijne behouden. Dat

In navolging van enkele kranten had David Cameron het gisteren over een UKIP wipe-out. ,,Als ze geluk hebben”, krijgen ze één zetel, zei de premier. De peilingen zouden voorspellen dat partijleider Nigel Farage geen zetel zou winnen. Sterker: alleen Douglas Carswell, die in oktober overliep van de Conservatieven naar UKIP, zou de zijne behouden. Dat is geenszins de ,,dozijn zetels” die Farage na de Europese verkiezingen voorspelde dit jaar te winnen.

Nu was het altijd moeilijk voor UKIP om veel zetels te winnen. De aanhang van de partij (nu 13 procent, 17 procent op het hoogtepunt in oktober) woont te wijdverspreid over het land, in tegenstelling tot die van de LibDems. En in het Verenigd Koninkrijk telt niet het percentage stemmen, maar het aantal gewonnen kiesdistricten. De meeste peilers hielden het de afgelopen maanden daarom op maximaal vier zetels voor de partij, en daar blijven ze bij.

CC50aKPW8AEMMID.png large

Peter Kellner van peilingsbureau YouGov waarschuwt voor te vroege conclusies:

Ukip has halted the recent drift of support back to the Tories. If anything, Ukip’s support has firmed up in the past few days. This is bad news for Conservative MPs with small majorities over Labour.

Bovendien, die verschuiving van 17 naar 13 procent lijkt de twee grote partijen geen goed te hebben gedaan. Nog altijd is het een nek-aan-nekrace. De peiling van YouGov/Sunday Times gaf gisteren 3 procent leiding voor Labour, Opinium/Observer voorspelden 4 procent meer stemmen voor de Conservatieven.

Twitter avatar montie Tim Montgomerie ن All of April’s opinion polls in one table (h/t @MSmithsonPB) http://t.co/FGODvfHiSb http://t.co/X6dXN97HO7

En in dat licht moeten Camerons woorden worden gezien. Hij riep in de Sunday Times (£) kiezers op hun stem niet te verspillen aan de kleinere partijen.

Vote for Ukip or the Liberal Democrats and you take Ed Miliband and Nicola Sturgeon a step closer to Downing Street - and our government, economy and country a step closer to chaos

En die zetel voor Farage? Onder UKIPpers werd altijd gevreesd voor zijn keuze voor South Thanet. North Thanet zou, met Margate als grootste plaats, makkelijker te winnen zijn. South Thanet is een gemengd district, met het Tory-bolwerk Sandwich en enkele Labour-wijken.

Farage zelf blijft optimistisch. In Sunday Politics op BBC2 zei hij:

The one thing the polls are really missing here is that a large lump of the Ukip vote are people who didn’t vote for anybody in the last election.”

Meer over UKIP (€ voor niet-abonnees):

    • Titia Ketelaar