De financieel directeur van LeasePlan Nederland kijkt neer op het hoofdkantoor

Foto ANP

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Annelies Bouma (53), financieel directeur van LeasePlan Nederland.

In wat voor leaseauto ben je naar je werk gekomen?

“In een Hyundai i20, daar doen we binnenkort een actie mee. Normaal rijd ik in mijn Mercedes CLS Shooting Brake, die heeft bij stormachtig weer een betere wegligging. Maar goed, in zijn klasse is die Hyundai prima.”

Wat doe je in je leaseauto dat je collega’s niet weten?

“Ik zet graag keihard muziek aan. Het liefst de Toppers. Dat vind ik heerlijke muziek. Dat deed ik ook toen ik in de VS werkte. En dan meezingen met die Nederlandse medleys.”

Je werkte eerder als financieel directeur bij LeasePlan in de VS. Wat doen Amerikanen op werk anders dan Nederlanders?

“Ze klinken in presentaties altijd heel zelfverzekerd. Maar ze nemen soms klakkeloos orders aan, terwijl ik het liever hoor als ze zelf een beter idee hebben. Dat viel me erg tegen. In Nederland tonen werknemers meer eigen initiatief en laten ze hun mening horen.”

Hoe laat ben je begonnen en tot hoe laat ga je door?

“Ik was hier rond negen uur. Meestal ga ik na zeven uur naar huis: dan vermijd ik de files. Tussen Almere naar Beverwijk scheelt dat me zo een halfuur.”

Pensioenfonds PGGM zou LeasePlan gaan overnemen, dat gaat niet door. Staat er al een nieuwe partij op speed dial?

“Nee, en hopelijk gebeurt dat ook voorlopig niet. Sowieso gaan de overnamegesprekken meer via ons internationale hoofdkantoor aan de andere kant van de straat. Daar kijk ik nu trouwens op neer, ik zit op de negentiende verdieping.”

Financieel directeur Annelies Bouma van LeasePlan Nederland kijkt neer op het hoofdkantoor

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Wat staat er vandaag op de agenda?

“In totaal zes uur vergaderen. Onder andere over wat een leaseauto zal opleveren als deze na 3 tot 4 jaar wordt ingeleverd. Ongeveer de helft ervan verkopen we in het buitenland, bijvoorbeeld in Polen.”

Dat klinkt vermoeiend. Hoe houd je dat vol?

“Ik vind het heel leuk hoor, het gaat over interessante onderwerpen.”

Met wie ga je lunchen?

“Ik las laatst in een artikel dat lunchen met je baas niet gezellig is. Maar volgens mij is dat niet waar. Daarom heb ik werknemers uitgenodigd om met mij te gaan lunchen. Dan kunnen ze zien dat ik ook maar gewoon een mens ben, met hobby’s.”

Hoeveel vrienden heb je op je werk?

“Omdat ik in Beverwijk woon en LeasePlan in Almere zit, wonen de meeste collega’s best ver. En je zoekt je vrienden toch dichtbij. Maar er zijn er een paar die ik ook wel eens buiten werk zie. We gaan wel eens samen golfen. Dan praten we op de golfbaan meestal ook nog wel over werk, dus eigenlijk is het gezelliger als onze partners meegaan: dan heb je het nog eens ergens anders over.”

    • Anna Vossers