Bontes weg bij VNL om Moszkowicz

Louis Bontes (Bontes/Van Klaveren) in de Tweede Kamer.
Louis Bontes (Bontes/Van Klaveren) in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Tweede Kamerlid Louis Bontes heeft het voorzitterschap van VoorNederland (VNL) neergelegd. Hij kan zich niet vinden in de keuze voor de lijsttrekker voor de komende verkiezingen, Bram Moszkowicz.

Bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen zal Bontes zich niet verkiesbaar stellen voor VNL, zo meldt hij in een verklaring. Tot die tijd blijft hij zich namens de Groep Bontes/Van Klaveren “voor de volle honderd procent inzetten”.

Naar verwachting wordt morgen bekendgemaakt dat ex-advocaat Bram Moszkowicz lijsttrekker van VNL wordt. Moszkowicz zou een prima leider van VNL kunnen zijn, zei Kamerlid Joram van Klaveren gisteren in Buitenhof. Hij wilde niet zeggen of VNL Moszkowicz daadwerkelijk zal presenteren als toekomstig lijsttrekker. Volgens Van Klaveren zal die lijsttrekker een “zeer aansprekende figuur” zijn, die het klassiek-liberale gedachtegoed goed zal kunnen verkondigen.

‘Nieuw boegbeeld staat te ver van mij af’

Bontes:

“Ik heb onvoldoende vertrouwen in de ingeslagen weg. Het nieuwe boegbeeld van de partij staat te ver van mij af. Er is sprake van incompatibilité des humeurs, onverenigbaarheid van karakters.”

De twee andere bestuursleden van VNL, Kamerlid Joram van Klaveren en penningmeester Johan Driessen, kunnen zich wel vinden in de nieuwe lijsttrekker.

Bontes werd in het najaar van 2013 uit de PVV gezet na kritiek op Wilders, Van Klaveren volgde later na diens ‘minder Marokkanen’-uitspraken. In mei vorig jaar richtten zij samen met oud-Tweede Kamerlid Johan Driessen VNL op.