Anti-Europa-sentiment wint in Finse verkiezingen

Centrum-rechts verslaat de zittende coalitie van premier Stubb. Het Finse geduld met de Grieken raakt op.

Juha Sipilä viert verkiezingszege. Foto Reuters

De Middenpartij van technocraat en IT-miljonair Juha Sipilä is de winnaar geworden van de Finse parlementsverkiezingen van gisteren. Sipilä versloeg de pro-Europa-coalitie van de zittende conservatieve premier Alexander Stubb. De nieuwe Finse regering zal eurosceptischer van aard zijn.

De centrum-rechtse Middenpartij boekte met 21,1 procent van de stemmen een winst van 14 zetels. Maar met 49 zetels heeft Sipilä een coalitiepartner nodig om een regering te kunnen vormen. Het meest in aanmerking komt de nationalistische en populistische Finnenpartij van Timo Soini, die met 38 zetels de tweede partij werd, maar wel één zetel moest inleveren. De Finnenpartij (voorheen de Ware Finnen) is groot geworden op felle tegenstand tegen de steunbetalingen aan de Grieken. Soini bepleit al enige jaren dat Griekenland uit de eurozone moet. Lang deelde hij dit standpunt alleen met populisten in andere Europese landen. Maar het geduld met Griekenland raakt nu ook in andere politieke kringen op.

Het belangrijkste thema tijdens de verkiezingscampagne was de economische situatie. De Finnen kampen met een recessie en hoge werkeloosheid door malaise in de twee pijlers van de economie: de door digitalisering inzakkende papierindustrie en de op concurrenten achterblijvende IT – de overname van boegbeeld Nokia door Microsoft in 2013 geldt in Finland als pijnlijk symbool hiervoor. Ook de rond de Oostzee steeds assertiever opererende Russen baren de Finnen zorgen.

De Nationale Coalitie van de zittende premier Alexander Stubb bleef steken op 37 zetels, de sociaal-democraten kwamen op 34 zetels. Stubb wilde het Finse financieringstekort terugdringen met 6 miljard euro. Beoogd premier Sipilä wil veel minder streng bezuinigen, maar waarschuwde gisteren wel tegen te hoge verwachtingen. „Finland verkeert in een heel moeilijke situatie. We hebben uitzonderlijke niveaus van samenwerking nodig om de moeilijkheden te overwinnen”, zei hij gisteren.