Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Anthony Doerr wint Pulitzer Prize voor fictie

Anthony Doerr
Anthony Doerr Foto AP / Shauna Doerr / Scribner

De Amerikaanse schrijver Anthony Doerr heeft de Pulitzer Prize voor fictie gewonnen met All the Light We Cannot See (Nederlandse vertaling: Als je het licht niet kunt zien). De Pulitzer voor de belangrijkste journalistieke productie was voor een reeks over huiselijk geweld in de lokale krant The Post and Courier uit Charleston, South Carolina.

Het boek van Doerr gaat over de Tweede Wereldoorlog, en vertelt parallel het verhaal van een blind Frans meisje en een jonge Duitse soldaat. Het boek stond vorig jaar in het lijstje van tien beste boeken volgens de New York Times Book Review.

Foto’s uit Ferguson

De beste biografie was volgens die jury die over paus Pius XI van historicus David I. Kertzer, The Pope and Mussolini: The Secret History of Pius XI and the Rise of Fascism in Europe. Stephen Adly Guirgis, toneelschrijver en acteur in onder meer de succesfilm Birdman, mag de Pulitzer Drama ophalen voor zijn toneelstuk Between Riverside and Crazy. Dichter Gregory Pardlo wordt voor Digest onderscheiden met de Pulitzer Poetry.

De Pulitzer Prize, de meest prestigieuze Amerikaanse prijs voor literatuur en journalistiek, wordt in meerdere categorieën uitgereikt. Voor journalistiek worden er veertien uitgereikt, voor literatuur zes en voor muziek één.

The New York Times werd vanavond drie keer bekroond, de Los Angeles Times twee keer. De fotoredactie van de St. Louis Post-Dispatch kreeg de Pulitzer in de categorie Breaking News Photography voor het verbeelden van de “wanhoop en woede” in Ferguson, na de dood van de ongewapende zwarte tiener Michael Brown afgelopen zomer. “Prachtige fotografie die de gemeenschap diende en het land informeerde”, oordeelt de jury.