Burgemeester Sicilië: Europa, doe iets. Dit is geen plotselinge ramp

Burgemeester Enzo Bianco, van de Siciliaanse stad Catania, noemt de bootramp met vluchtelingen “geen plotselinge ramp” en verzoekt Europa met klem om actie te ondernemen.

Migranten die op 15 april aankomen in de Italiaanse haven van Corigliano.
Migranten die op 15 april aankomen in de Italiaanse haven van Corigliano. Foto EPA / Francesco Arena

Burgemeester Enzo Bianco, van de Siciliaanse stad Catania, noemt de bootramp met vluchtelingen “geen plotselinge ramp” en verzoekt Europa met klem om actie te ondernemen. Bianco:

“Europa moet eens gaan handelen en niet zijn rug toekeren. Dit is geen plotselinge ramp. Dit duurt al jaren en zal nog jaren doorgaan.”

Er zijn nog geen officiële cijfers van het aantal migranten dat aan boord was van het gekapseisde schip voor de kust van Libië. Italiaanse aanklagers zeggen dat een overlevende uit Bangladesh vertelde dat er 950 mensen aan boord waren. De Bengalees is overgevlogen naar Sicilië om te worden behandeld en sprak daar met de autoriteiten, zo meldt persbureau Ap.

NRC-redacteur Wilmer Heck is in de haven van Catania en meldt dat de eerste boten met overlevenden rond 13 uur in de haven worden verwacht.

Twitter avatar WilmerHeck Wilmer Heck Verwachting is dat schepen met overlevenden hier rond 1 uur aankomen. Lichamen overledenen zouden naar Malta gaan.
Twitter avatar WilmerHeck Wilmer Heck Voorlopig alleen mediacircus in haven Catania, Sicilië. Nog geen schepen met overlevenden/slachtoffers bootramp. http://t.co/xNLhBOkm7D

Opgesloten in het ruim

Volgens de Bengalees zaten zo’n 300 mensen opgesloten in het ruim. Smokkelaars zouden hen daarin hebben vastgezet voordat de boot vanuit Libië. Eerder meldden autoriteiten op basis van het getuigenverslag van een overlevende dat er 700 migranten aan boord waren.

Het schip sloeg om net buiten de Libische kust, ongeveer 190 kilometer ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa.

Premier Matteo Renzi zegt dat de Italiaanse overheid nog niet in de positie is om aantallen “te bevestigen of te checken”.

Achttien reddingsboten zijn bezig geweest met de operatie, maar tot nu toe zijn slechts 28 overlevenden en 24 lichamen gevonden. Antonio Iraso, woordvoerder van de Italiaanse kustwacht, zei tegen AP dat de berichten over honderden mensen opgesloten in het ruim zouden kunnen verklaren waarom er tot nu toe zo weinig lichamen zijn gevonden.

“Met zoveel mensen vast in het ruim is het bijna logisch dat de boot is gezonken.”

‘Europa: doe iets’

Burgemeester Enzo Bianco moest afgelopen nacht opnieuw voorbereidingen treffen voor de aankomst van nieuwe slachtoffers. De afgelopen weken moesten de hulpdiensten vele malen uitrukken om opvarenden te redden.

Vrouwen en kinderen

Openbaar aanklager Giovanni Salvi zei tegen AP dat de Bengalees in het ziekenhuis is geïnterviewd over de situatie op de vissersboot. Volgens de overlevende waren er zo’n 200 vrouwen aan boord en tientallen kinderen.

Volgens Salvi is de zee op de plek waar de boot kapseisde te diep voor duikers, wat suggereert dat het definitieve dodental wellicht nooit bekend zal worden.

Mogelijk grootste ramp met bootvluchtelingen

Veel vluchtelingen uit Noord-Afrika, maar ook uit Syrië en andere landen, wagen de oversteek naar Europa in de hoop daar een beter bestaan te vinden. Als het dodental van zevenhonderd of meer wordt bevestigd, dan is het de grootste ramp met bootvluchtelingen op de Middellandse Zee van de laatste decennia.

De Italiaanse premier Matteo Renzi wil dat er deze week nog een Europese top komt over de stroom bootvluchtelingen. Italië kan de problemen met bootvluchtelingen niet alleen oplossen, zei Renzo gisteravond. Hij onderstreepte dat de zoek- en reddingsoperaties niet voldoende zijn om levens te redden. Het probleem kan volgens hem alleen worden opgelost als de smokkelaars worden aangepakt en de migrantenboten niet meer uit Libië kunnen vertrekken.

Aantal bootvluchtelingen stijgt

Het aantal migranten dat de oversteek waagt van Noord-Afrika naar Europa stijgt de afgelopen jaren:

Het aantal migranten dat de oversteek waagt van Noord-Afrika naar Europa stijgt de afgelopen jaren.

Het aantal migranten dat de oversteek waagt van Noord-Afrika naar Europa stijgt de afgelopen jaren. Graphic: Studio NRC