Dit schrijven andere media vandaag

WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media?

Nederland geen belastingparadijs meer

Nieuwe verdragen moeten Nederland als belastingparadijs voor multinationals minder aantrekkelijk maken. Het gaat dan in de eerste plaats om belastingverdragen met Afrikaanse landen, zo meldt de Volkskrant. Het eerste verdrag, met Malawi, werd al getekend.

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking wil tegengaan dat multinationals die in Afrika actief zijn, hun winst naar Nederland laten wegvloeien. Tot nu toe was dat vaak namelijk de voordeligste optie.

Dat beleid was nogal tegenstrijdig, signaleert de Volkskrant. Nederland vindt dat Afrikaanse landen de ontwikkeling van hun land meer zelf moeten financieren. Maar ondertussen lopen die landen miljarden aan belastingen mis omdat Nederland multinationals een voordeligere haven biedt. Ploumen in de krant:

We moeten landen in staat stellen zelf belasting te heffen en die middelen op een transparante manier om te zetten in diensten. Een dollar die daarin wordt geïnvesteerd levert uiteindelijk vaak het tienvoudige op.

Philips vreest Brexit

Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, dan zal Philips zijn investeringen daar nog eens goed bekijken. De Financiële Telegraaf en het Financieele Dagblad berichten over de uitspraak van topman Frans van Houten tegen The Daily Telegraph.

Op 7 mei zijn er verkiezingen in Engeland, en het lidmaatschap van de EU is een van de onderwerpen waarover gedebatteerd wordt. Van Houten:

Ik zou het echt een verlies vinden als het Verenigd Koninkrijk geen deel meer is van Europa. Dat is onvoorstelbaar.

Een paar duizend mensen werken voor een Britse fabriek van Philips. Volgens de Financiële Telegraaf zei Van Houten dat Philips zich ‘sterk betrokken’ voelt bij de Europese Unie.

Hoge omzet bloemensector

De omzet van de bloemensector steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 71 procent naar 25 miljoen euro. Zijn de Amerikanen opeens meer van bloemen gaan houden? Welnee, de omzetstijging is te danken aan de gunstige koers van de euro ten opzichte van de dollar, weet het Financieele Dagblad.

Zo waren de bestellingen van Britse klanten samen 10 procent meer waard dan een jaar geleden. De jaarlijkse uitvoer van Nederlandse bloemen bedraagt 5 miljard euro. Het FD noemt ook het wegvallen van export naar Rusland als reden voor de toegenomen omzet. Handelaren moeten daardoor namelijk meer inzetten op andere markten, zoals dus de Verenigde Staten en Groot Brittannië.

En er zijn nog meer redenen: concurrenten in Colombia en Ecuador hebben het bijvoorbeeld zwaar, terwijl de klanten in de VS de afgelopen tijd juist weer wat meer te besteden hadden.

    • Eefje Rammeloo