Torentjesoverleg

VVD en PvdA tegenover elkaar over ‘bed-bad-brood’ en reddingsmissies.

Opnieuw een grote ramp op de Middellandse Zee waarbij honderden mensen zijn omgekomen. In het Nederlandse publieke debat wordt de ramp gekoppeld aan de al dagen durende discussie binnen de coalitie over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers een basale vorm van opvang moeten krijgen.

Of coalitiepartijen VVD en PvdA zo’n gebeurtenis ook bespreken – dat zal pas achteraf duidelijk worden. Zeker is wel dat de coalitiepartijen van mening verschillen over wat de Europese Unie moet doen om zulke rampen als die van afgelopen weekend te voorkomen. En dat verschil weerspiegelt hun conflict over ‘bed-bad-brood’: de liberalen vrezen de ‘aanzuigende werking’ van meer hulp, de sociaal-democraten geloven in een ‘humane aanpak’.

Eind maart nam de Tweede Kamer een motie aan die de regering oproept in Europa te pleiten voor een humanitaire missie in de Middellandse Zee die niet alleen toeziet op grensbewaking, maar ook tot doel heeft om levens te redden. De PvdA stelde die motie op, met GroenLinks, maar de VVD stemde ertegen. De liberalen vinden dat zo’n reddingsmissie alleen maar rampen in de hand werkt: „Hoe meer schepen wij in de Middellandse Zee in het kader van reddingsoperaties hebben, hoe slechter de bootjes zijn waarop de vluchtelingen door mensenhandelaren worden vervoerd: minder benzine en meer vlotten met alle risico’s van dien”, zei VVD’er Malik Azmani tijdens het debat in maart.

Dit weekend hebben VVD en PvdA buiten het zicht van camera’s hun overleg voortgezet. Gisteren spraken PvdA-fractieleider Samsom en VVD-leider Rutte samen, bij Samsom thuis in Leiden. ’s Avonds bezochten VVD-fractieleider Zijlstra en vicepremier Asscher burgemeester Van der Laan van Amsterdam. Vanmorgen spraken de partijen weer in Den Haag.

    • Annemarie Kas