Open Boek: Esther Gerritsen

In deze rubriek vragen we elke week een schrijver naar zijn of haar boekensmaak. Vandaag Esther Gerritsen (43). Ze schrijft het komende Boekenweekgeschenk.

Welk boek bent u nu aan het lezen?

Story van Robert McKee. Hét handboek voor scenarioschrijvers. Dat doe ik vaker: handboeken lezen. Zo las ik in het verleden ook Poëtica van Aristoteles bijvoorbeeld. Geestig leesvoer. Handboeken willen uiteenzetten waarom zoiets als een boek goed werkt, en vooral hoe. Maar boeken werken niet op één manier, dus vind ik het vaak ontzettend leuk om te merken dat die handboeken nooit helemaal wegkomen met hun beschrijvingen.”

Waar leest u het liefst?

„Op de bank, alleen heb ik er geen. Uit protest tegen bijgelovigheid heb ik de aanschaf van een bank eindeloos uitgesteld. Maar als ik in bed lees, val ik in slaap. En een stoel is mij te alert. Dus heb ik tweeënhalve week geleden toch maar een bank besteld.”

Wie is uw favoriete literaire personage?

„De naamloze persoon uit Een doodgewoon leven van Karel Capek. Hij is een heel gewone man die nagaat hoe klein en onbeduidend zijn leven is geweest. Hij beschrijft heel eerlijk hoe klein en laf een mens is. Het eigenlijk zoals je wenst dat niemand zichzelf ziet. Die nietsontziende blik spreekt me ontzettend aan. Ik zou hem willen troosten. Ik gun hem iets meer leugens in het leven.”

Zit er een systeem in uw boekenkasten?

„Mijn boeken staan gesorteerd op genre en alfabet. Maar vanwege de komst van die nieuwe bank heb ik de kasten moeten verplaatsen. Daardoor klopt het systeem niet meer. Als die bank eenmaal staat, komt er vanzelf een moment dat ik het ga oplossen.”

Wat is het ergste dat u ooit met een boek hebt gedaan?

„Toen ik zestien was heb ik weleens sigaretten gerold van de dunne blaadjes van de Bijbel. Ik heb alleen de onbeschreven bladzijdes gebruikt. Ik ben heel netjes.”

Welke schrijver is ten onrechte in de vergetelheid geraakt?

„Ray Bradbury heeft zulke goede korte verhalen geschreven. We zien hem nu voornamelijk als sciencefictionschrijver, maar hij mag wat mij betreft in het rijtje van Raymond Chandler. Hij kan de meest vreemde verhalen invoelbaar maken. Gek genoeg is de laatst overgebleven zeeslang op aarde, in zijn korte verhaal The Fog Horn, voor mij een van de meest tragische personages uit de wereldliteratuur.”

Wat is het eerste boek dat u als kind las?

Vogeltje van M. Everma, een katholiek kinderboek over een kind dat verlamd raakt omdat ze te vroeg in het jaar gaat zwemmen. Tijdens een bezoek aan Lourdes ziet ze dat andere kinderen het nog zwaarder hebben. Dan weet ze haar lot te dragen. Ook las ik al vroeg Puk en Muk en Schobbejak, die in een concentratiekamp terechtkomen als ze een prinses willen redden”

Welk boek gaat u nu lezen?

Dertig dagen van Annelies Verbeke. Ik ben erg benieuwd hoe het haar is gelukt om een verhaal over een gelukkig personage spannend te houden.”

Esther Gerritsen beantwoordde nog een paar vragen over boeken. Die antwoorden lees je op: nrc.nl/boeken

    • Roderick Nieuwenhuis