Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Vrees voor 700 doden na kapseizen vluchtelingenboot bij Libische kust

Migranten arriveren op zaterdag 18 april in de haven van Messina nadat ze door de Italiaanse kustwacht zijn gered van zee.
Migranten arriveren op zaterdag 18 april in de haven van Messina nadat ze door de Italiaanse kustwacht zijn gered van zee. Foto AFP/Giovanni Isolino

Een boot met daarop meer dan zevenhonderd vluchtelingen is vannacht gekapseisd nabij de Libische kust. De vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN vreest dat de meeste mensen zijn verdronken. Tot nu toe zijn er 24 lichamen geborgen. 28 bootvluchtelingen zijn gered.

Het schip sloeg om net buiten de Libische kust, ongeveer 190 kilometer ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. De vluchtelingen hadden een noodsignaal afgegeven dat was opgepikt door een Portugees koopvaardijschip. Toen dat schip kwam aanvaren, zouden de migranten allemaal naar één kant van de boot zijn gegaan om te kijken waardoor hun boot kantelde. De Italiaanse kustwacht heeft een grootscheepse reddingsactie op touw gezet waarbij verschillende schepen en helikopters zijn ingezet. UNHCR hoopt dat vanwege gunstige omstandigheden - een kalme zee en een watertemperatuur van 17 graden Celsius - er nog overlevenden zijn.

Veel vluchtelingen uit Noord-Afrika, maar ook uit Syrië en andere landen, wagen de oversteek naar Europa in de hoop daar een beter bestaan te vinden. Als het dodental van zevenhonderd bevestigd wordt, dan is het de grootste ramp met bootvluchtelingen op de Middellandse Zee van de laatste decennia.

Reacties

De Italiaanse premier Matteo Renzi sprak in reactie op het nieuws van een “systematische afslachting in de Middellandse zee” waar Europa “ongevoelig” voor is. De paus vandaag tijdens de zondagse mis de internationale gemeenschap op snel in actie te komen om nieuwe rampen te voorkomen. President Hollande van Frankrijk wil een Europese spoedvergadering over de ramp.

De EU zegt volgens persbureau AFP “diep getroffen” te zijn door de ramp. “Zolang de landen van herkomst en doorvoerlanden geen passende maatregelen nemen blijven mensen hun eigen leven in gevaar brengen. We moeten samenwerken met deze landen, daarvoor zal er snel een vergadering komen”, aldus een verklaring van de Europese Commissie.

8.100 bootvluchtelingen opgepikt

Afgelopen week probeerden veel migranten de Middellandse Zee over te steken vanwege het mooie weer. Afgelopen donderdag werd bekend dat er vermoedelijk 41 mensen zijn verdronken toen de opblaasboot waarin ze zaten leegliep. In het weekend daarvoor werden ruim 8.100 mensen gered door de Italiaanse kustwacht. Tien vluchtelingen werden dood aangetroffen, maar ook toen was men bang voor veel meer doden.

Lees ook in NRC Handelsblad: Tragedie bij begin lente (€).