Vergeet ING en ABN: met Western Union stuur je geld op

Foto iStock

Vergeet ING, ABN, Rabobank - voor arbeidsmigranten in Nederland is Western Union de belangrijkste manier om geld (11 miljard dollar afgelopen jaar) naar hun thuisland over te maken. De belangrijkste stad op dat gebied is Rotterdam, voor de helft allochtoon. Verslag van een dagje meelopen in het Western Union-agentschap aan de Dordtselaan, een van de 72 agentschappen in de stad.

Het is een drukte van jewelste in het agentschap op deze maandag. Een topdag volgens de twee Nederlandse Pakistanen die de zaak runnen.

“Het eind van de maand is altijd druk omdat dan de meeste salarissen en uitkeringen zijn uitbetaald, waardoor mensen weer geld kunnen overmaken.”

Waarom geld naar huis sturen?

De meeste klanten die geld versturen via Western Union, komen uit het buitenland en zijn arbeidsmigranten of tweede of derde generatie Marokkaanse of Turkse Nederlanders. Die laatsten hebben ook nog binding met het land waar hun roots liggen en ondersteunen meestal familie, vaak de ouders. Het geld dat ze versturen, is bestemd voor de kosten van het levensonderhoud en de vaste lasten, ziekenhuisrekeningen of schoolgeld.

Het online verzendsysteem trekt ook gelegenheidsklanten. Zoals studenten die tijdelijk in het buitenland verblijven maar geen bankrekening kunnen openen en hun ouders vragen cash geld op te sturen. Of reizigers die snel een internationale betalingsopdracht willen laten uitvoeren.

Polen, Bulgaren en Roemenen versturen er het vaakst geld, zeggen de twee broers achter de balie. Niet zo vreemd als je kijkt naar de omliggende buurten. Dat zijn Tarwewijk en Bloemhof, achterstandswijken waar veel Oost-Europeanen wonen. Ze doen meestal zwaar of vuil werk en worden vaak uitgebuit en onderbetaald. Desondanks melden ze zich trots aan de balie om dit met bloed, zweet en tranen verdiende geld naar hun thuisland te sturen.

Wat is het voordeel van Western Union?

Western Union biedt ook uitkomst in spoedgevallen, zoals dat van een twintiger in spijkerbroek en blauw donsjack. Hij zegt geld te moeten overmaken naar een kennis in het West-Afrikaanse Burkina Faso die in de autohandel zit.

“Hij heeft het geld vandaag nodig voor een wagentransport naar Gambia.”

Na overhandiging van zijn Nederlandse paspoort en het intikken van zijn gegevens en het bedrag, maar liefst 1.500 euro, krijgt de 21-jarige te horen dat hij een formulier moet invullen. Een veiligheidscontrole, zo blijkt, gevolgd door mondelinge vragen. De jongeman zegt als vakkenvuller bij een supermarkt te werken. Het over te maken geld is volgens hem van de begunstigde. Als zijn transactie even later groen licht krijgt, vertrekt de klant zichtbaar opgelucht.

Met een wereldwijd marktaandeel van 15,3 procent is Western Union marktleider in overboekingen van contant naar contant en van bankrekeningen naar contant. De ruim 160 jaar oude onderneming is actief in tweehonderd landen en territoria, waaronder ook conflictgebieden zoals Syrië. Het bedrijf telt zo’n 498.000 agentschappen. In 2012 verwerkte Western Union gemiddeld één miljoen transacties per dag en werd ondanks de kwakkelende wereldeconomie een omzet van 5,7 miljard dollar gerealiseerd, de hoogste sinds 2008.

Hoe groot is de ‘remittance’-sector?

Volgens deze week gepubliceerde cijfers van de Wereldbank zal, als gevolg van het gebrekkige economische herstel in de eurozone, de hoeveelheid geld die gastarbeiders naar huis sturen dit jaar slechts beperkt groeien. Wereldwijd gaat het nog altijd om een bedrag van 440 miljard dollar, 0,9 procent meer dan vorig jaar. Twintig jaar geleden was dat nog maar 173 miljard. Dat geldstromen grote proporties kunnen aannemen, bewijst het West-Afrikaanse Senegal. Daar vormt het ontvangen geld circa 11 procent van het bbp.

Wat heb je er aan als agentschap?

De meeste stortingen in het agentschap van de twee broers worden gedaan door vaste klanten. Ze hebben allemaal een Western Union-pasje dat er uitziet als een bankkaart. De baliemedewerker tikt het pasnummer in op de computer waarna de gegevens van de pashouder op het beeldscherm verschijnen. Daarna hoeft hij alleen nog het land, bedrag en valuta waarin moet worden uitbetaald in te voeren en op de verzendknop te drukken. Dan is de transactie, voorzien van een uniek controlenummer, een feit.

Een van de vaste klanten is Abdel (35), door de agentschaphouders Appie genoemd. Hij stuurt elke twee, drie maanden geld naar Marokko, vertelt de cafébaas trots.

“Mijn vader werkte 35 jaar in een vleesfabriek in Nederland maar geniet nu in Berkane van zijn welverdiende pensioen. Omdat hij analfabeet is en al oud, negentig jaar, beheer ik zijn geld.”

De zoon stort even later zevenhonderd euro. “Voor mijn vaders hobby: het houden van geiten en schapen op zijn boerderij.”

De transactie doet de agentschaphouders glunderen. Het is de veertigste vandaag en laat hen hun daglimiet bereiken. Een telefoontje naar het Nederlandse hoofdkantoor in Amsterdam volstaat voor het oprekken ervan.

“Hoe hoger de limiet, hoe meer commissie we krijgen.”

    • Caspar Naber