Overzicht van ongelukken met bootvluchtelingen

Ongelukken met bootvluchtelingen in 2013

3 oktober: Vlak voor de kust van het eiland Lampedusa zinkt een boot met vluchtelingen. Het is het dodelijkste zeeongeluk dat zich in lange tijd heeft afgespeeld in Europa. 366 lichamen zijn gevonden, vele mensen worden vermist.

11 oktober: Bij het kapseizen van een boot bij Malta redden Italiaanse en Maltese autoriteiten 186 vluchtelingen. Zo’n 200 mensen worden vermist.

Ongelukken met bootvluchtelingen in 2014

20 januari: Twaalf mensen – negen kinderen en drie vrouwen – komen om het leven wanneer de Griekse kustwacht een migrantenboot op sleeptouw neemt. De boot zou vlak voor het Griekse eiland Farmakonisi zijn omgeslagen door de hoge snelheid.

6 februari: Vijftien migranten komen om het leven terwijl ze naar Ceuta, een Spaanse enclave aan de Noord-Afrikaanse kust, proberen te zwemmen.

5 mei: Twee schepen die onderweg zijn naar het Griekse eiland Samos zinken. Ten minste 22 mensen, onder wie vier kinderen, verdrinken. Zeven mensen worden vermist.

12 mei: Ten minste 40 migranten zijn dood nadat een schip met honderden mensen kapseist, tussen Libië en Italië.

14 juni: De Italiaanse autoriteiten vinden lichamen van tien migranten op een scheepswrak bij de kust van Libië.

2 juli: Italiaanse autoriteiten vinden 45 lichamen in het ruim van een migrantenboot die ze eerder hebben onderschept.

20 juli: De lichamen van 20 mensen, die hoogstwaarschijnlijk zijn gestorven door zuurstofgebrek in het ruim van een schip, komen aan in Malta. De boot werd twee dagen eerder onderschept. Twee mensen sterven tijdens de reddingsactie.

21 juli: De Italiaanse zeemacht vindt 61 overlevenden en vijf lichamen op een deels gezonken rubberboot. 20 passagiers worden vermist.

30 juli: De Libische kustwacht vindt zo’n twintig lichamen na een schipbreuk. 22 mensen hebben het overleefd. Er zouden 150 mensen op het schip hebben gezeten.

25 augustus: Aan de kusten van Libië en Italië vinden in drie dagen tijd drie schipbreuken plaats. Meer dan 220 migranten hierbij komen om.

15 september: De Internationale Organisatie voor Migratie zegt dat 700 mensen waarschijnlijk zijn omgekomen na twee grote ongelukken. Bij een ongeluk zouden mensensmokkelaars met opzet een boot hebben laten zinken. De boot met 500 migranten vertrok vanuit Egypte.

3 oktober: Tijdens de herdenking van de eerste grote Lampedusa-tragedie, zouden 130 migranten zijn doodgegaan. Twee schepen zonken vlak bij de Libische kust.

3 november: Ten minste 21 mensen komen om na het kapseizen van een boot in de Zwarte Zee.

4 december: De Italiaanse kustwacht vindt 16 dode migranten op een rubberboot, op 75 kilometer afstand van Libië.

Ongelukken met bootvluchtelingen in 2015

11 februari: De VN-vluchtelingenorganisatie zegt dat meer dan 330 migranten waarschijnlijk zijn omgekomen tijdens vier ongelukken bij Lampedusa.

4 maart: De Italiaanse kustwacht vindt tien lichamen en 121 overlevenden na het kapseizen van een migrantenschip op 90 kilometer van de Libische kust.

15 april: Save the Children zegt dat bijna 400 mensen worden vermist na een schipbreuk aan de kust van Libië. Er zaten 550 mensen op de boot. Op de rampplek zijn negen lichamen en 144 overlevenden aangetroffen.

19 april: Een boot met daarop meer dan 700 vluchtelingen is gekapseisd nabij de Libische kust. De vluchtelingenorganisatie van de VN vreest dat de meeste mensen zijn verdronken. 28 vluchtelingen zijn gered.