Ook EU-president Tusk wil snel overleg over bootvluchtelingen

EU-president Donald Tusk geeft mogelijk gehoor aan de oproep van Italië en Spanje een speciale EU-top over bootvluchtelingen te organiseren. Vannacht is wederom een migrantenboot gezonken, waardoor vermoedelijk honderden migranten zijn omgekomen.

De Italiaanse premier Matteo Renzi tijdens een persconferentie over de bootramp .
De Italiaanse premier Matteo Renzi tijdens een persconferentie over de bootramp . AFP / Tiziana Fabi

EU-president Donald Tusk geeft mogelijk gehoor aan de oproep van Italië en Spanje een speciale EU-top over bootvluchtelingen te organiseren. Vannacht is wederom een migrantenboot gezonken bij de Libische kust, waardoor vermoedelijk honderden migranten zijn omgekomen.

De top zou voor het eind van volgende week plaatsvinden. “We hebben het hier niet over alledaagse dingen, maar over levens”, zei de Italiaanse premier Renzi vandaag op een persconferentie met een deel van zijn kabinet. Ook Spanje en Griekenland vroegen om een EU-top. “Europa moet een antwoord geven op de tragedie van immigratie”, twitterde de Spaanse premier Rajoy.

Volgens de Duitse minister van BuZa is het belangrijk dat de situatie in Libië stabiliseert, zodat smokkelaars geen kans meer hebben met overvolle boten te vertrekken. Frank-Walter Steinmeier zei dat het eerste wat nu moet gebeuren, het vormen van “een regering van nationale eenheid” in Libië is.

Getuige spreekt van 950 opzittenden

Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel migranten op de boot zaten die vannacht voor de kust van Sicilië gekapseisd is. Een van de overlevenden zegt dat er 950 mensen aan boord waren, en dat 300 mensen door de smokkelaars in het scheepsruim waren opgesloten, zo zegt de Italiaanse openbaar aanklager, meldt persbureau AP.

De overlevende is een man uit Bangladesh. Hij gaf de informatie in een ziekenhuis in Cantania, de tweede stad van Sicilië, waar hij per helikopter naartoe is gebracht. Volgens hem waren er zo’n 200 vrouwen en tientallen kinderen onder de passagiers.

Eerder werd een getal van 700 genoemd, ook gebaseerd op een getuigenverklaring. Het is niet duidelijk of het om twee verschillende verklaringen gaat van dezelfde getuige, of om twee getuigen. Ook zijn de verklaringen niet bevestigd. Het onderzoek is nog gaande, benadrukken de autoriteiten, die wel zeker zeggen te weten dat er honderden mensen op de boot zaten. Het officiële dodental staat op 24. Er zijn 28 mensen gered.

Twitter avatar ksnavarra Karl Stagno-Navarra PHOTO: The 28 survivors from capsized migrant boat in Mediterranean on board the #Gregoretti on way to #Malta http://t.co/67rQ9YzSds

Een agent van de Italiaanse grenspolitie zegt dat het feit dat er nog zo weinig lichamen zijn gevonden, de lezing van de getuige onderschrijft. “Als er zo veel mensen waren opgesloten in het ruim, is de boot natuurlijk gezonken.” De zee is volgens hem te diep voor duikers.

Lees in NRC Weekend ‘Hoe beperk je de stroom migranten?’ (€)

    • Mirjam Remie