Nederland geeft vijf miljoen voor wederopbouw ebola-landen

De president van de Wereldbank Jim Yong Kim tijdens een presentatie afgelopen vrijdag van de plannen voor het financiële herstel van de door ebola getroffen landen in West-Afrika. Foto EPA/Pete Marovich

Nederland geeft vijf miljoen euro aan een investeringsfonds dat in het leven is geroepen om het economisch herstel in de Afrikaanse landen die zijn getroffen door ebola te bevorderen. Dat heeft minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel (PvdA) gisteren gezegd in Washington.

Het fonds, dat door de Wereldbank is opgezet, kreeg eerder al steun toegezegd van Rusland, Japan, Noorwegen en Denemarken. Doel is de economie van Sierra Leone, Guinee en Liberia een zetje in de rug te geven. De drie landen zijn het zwaarst getroffen door het virus, dat in maart vorig jaar om zich heen begon te grijpen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft de besmettelijke ziekte inmiddels meer dan 10.000 levens geëist in West-Afrika. Ebola lijkt inmiddels op zijn retour, maar het virus is nog niet verdwenen.

Al 650 miljoen dollar steun

Het fonds staat los van de toezegging van 650 miljoen dollar (601 miljoen euro) steun die de Wereldbank eerder deze week deed aan de drie landen. Volgens de ontwikkelingsbank is er in de eerste maanden van dit jaar voor zo’n 2,2 miljard dollar (2 miljard euro) aan economische activiteiten verloren gegaan.

Ploumen is in Washington voor de voorjaarsvergaderingen van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze zei dat Nederland naast de gift van 5 miljoen euro ook een handelsmissie naar de getroffen ebola-landen gaat organiseren.

    • Sam de Voogt