Meer dan 90.000 Irakezen op de vlucht na recente aanvallen IS

Irakese soldaten patrouilleren op de grens tussen de provincies Anbar en Karbala.
Irakese soldaten patrouilleren op de grens tussen de provincies Anbar en Karbala. Foto EPA / Alaa Al-Shemaree

Meer dan 90.000 Irakezen zijn afgelopen week op de vlucht geslagen nadat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) delen van de westelijke provincie Anbar in handen kreeg. Vooral de aanval op provinciehoofdstad Ramadi – zo’n 100 kilometer van Bagdad - heeft duizenden gezinnen uit hun huis gedreven, zo stellen de Verenigde Naties vandaag.

Ook in een aantal dorpen rondom Ramadi hebben veel Irakezen hun huis verlaten nadat IS na hevige gevechten de plaatsen bezette. De VN proberen de vluchtelingen nu bij te staan door ze voedsel, water en onderdak te bieden, zo stelt de VN-coördinator voor humanitaire hulp Lise Grande in een verklaring.

Terwijl de VN hun best doen de vluchtelingen te helpen, werkt het Irakese leger aan een tegenoffensief. Vanuit hoofdstad Bagdad zijn versterkingen gestuurd om te helpen bij die slag, zo melden functionarissen van de Anbar-provincie vandaag aan persbureau Reuters. Eerder deze week waarschuwden ze al dat Ramadi in de handen van IS dreigde te komen.

In totaal zouden in Irak inmiddels 2,7 miljoen mensen dakloos zijn als gevolg van de opmars van Islamitische Staat. Onder hen zijn ongeveer 400.000 mensen uit de provincie Anbar.

    • Joost Pijpker