Louise Gunning vertrekt als voorzitter bestuur UvA

Louise Gunning stapt op bij de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft zaterdagavond haar ontslag aangeboden als voorzitter van het College van Bestuur aan de Raden van Toezicht. Ook vertrekt ze bij de Hogeschool van Amsterdam.
Louise Gunning stapt op bij de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft zaterdagavond haar ontslag aangeboden als voorzitter van het College van Bestuur aan de Raden van Toezicht. Ook vertrekt ze bij de Hogeschool van Amsterdam. Foto ANP/Remko de Waal

Bestuursvoorzitter Louise Gunning vertrekt bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat meldt de universiteit op de website. De druk op Gunning en de rest van het College van Bestuur om op te stappen nam de afgelopen week toe nadat de twee medezeggenschapsraden van de UvA het vertrouwen in het bestuur hadden opgezegd.

Gunning heeft gisteravond haar ontslag aangeboden aan de Raden van Toezicht. Ze stopt zowel bij de UvA als bij de Hogeschool van Amsterdam. In een verklaring zegt Gunning:

“Ik hoop dat mijn vertrek de Raden van Toezicht de ruimte en de tijd geeft om een vernieuwd College van Bestuur samen te stellen. Een College van Bestuur dat in staat is om weer rust te brengen binnen de Universiteit van Amsterdam en in de komende tijd leiding te geven aan de modernisering, met als uitgangspunt het tienpuntenplan.”

Twee petities

De studenten die de afgelopen weken het Maagdenhuis bezetten zeggen in een reactie tegen persbureau ANP te hopen dat de rest van het bestuur het voorbeeld van Gunning zal volgen. Een woordvoerder van ReThink, de organisatie waarin de protesterende docenten zijn verenigd, vindt dat “er geluisterd is naar een groot deel van de academische gemeenschap”. Ruim vijfhonderd docenten en hoogleraren ondertekenden begin deze week een petitie die vroeg om het aftreden van het CvB.

Er werd ook een petitie opgezet waarmee negen hoogleraren het bestuur juist wilden ondersteunen, maar hoewel die meer dan achthonderd keer is ondertekend, mocht dat niet meer baten voor voorzitter Gunning.

Al lange tijd onder vuur

Gunning en de rest van het bestuur liggen al lange tijd onder vuur. Studenten en docenten van de Amsterdamse universiteit eisen onder andere meer inspraak in het bestuur en meer vaste contracten. De universiteit heeft de afgelopen weken intensief met studenten en docenten onderhandeld, maar die gesprekken verliepen moeizaam. Het bestuur probeerde de docenten tegemoet te komen met een tienpuntenplan, maar de actievoerders zeiden alsnog het vertrouwen in de universitaire leiding op.

Om hun ontevredenheid kracht bij te zetten bezetten actievoerders eerst het Bungehuis en later het Maagdenhuis. Beide panden werden uiteindelijk ontruimd door de ME, waarbij in totaal meer dan vijftig arrestaties werden verricht. Die aanpak leidde tot veel extra kritiek op het bestuur.

Lees hier het profiel van Louise Gunning dat eerder in NRC Handelsblad verscheen: Deskundig, charmant en soms naïef (€).

    • Sam de Voogt