Leider Houthi’s: Saoedi-Arabië probeert Jemen te bezetten

De leider van de Houthi-rebellen, Abdel-Malik Al-Houthi, vindt dat Jemenieten het recht hebben zich tegen de Saoedische “agressie” te verzetten. Volgens Al-Houthi probeert Saoedi-Arabië Jemen te bezetten, zo zei hij zojuist in een televisietoespraak.

Abdel-Malik al-Houthi tijdens zijn televisietoespraak. EPA / Yahya Arhab

De leider van de Houthi-rebellen, Abdel-Malik Al-Houthi, vindt dat Jemenieten het recht hebben zich tegen de Saoedische “agressie” te verzetten. Volgens Al-Houthi probeert Saoedi-Arabië Jemen te bezetten, zo zei hij zojuist in een televisietoespraak.

Ruim drie weken geleden begonnen de luchtaanvallen op Jemen, in een poging de opmars van de shi’itische Houthi’s een halt toe te roepen. Ze hebben een groot deel van het land in handen.

Saudi-Arabië betaalt volledige hulpbedrag

Saudi-Arabië steunt de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Het land geeft het volledige bedrag dat de VN hebben gevraagd voor humanitaire hulp: 274 miljoen dollar (253 miljoen euro). Nederland geeft vijf miljoen euro.

Het geld is nodig voor voedsel en medicijnen. Sinds het offensief begon, gaat er weinig het land in of uit. Veel vliegvelden zijn gebombardeerd, grote delen van het land zijn moeilijk bereikbaar. Havens zijn dicht. VN-chef Ban Ki-moon, die deze week opriep tot een staakt-het-vuren, zei dat voedsel in sommige delen van Jemen schaarser is dan in Afrika.

Vooral de humanitaire situatie in Aden is dramatisch door de strijd tussen de Houthi’s en troepen van president Hadi, schreef onze redacteur Toon Beemsterboer eerder in NRC Handelsblad (€):

“Inwoners melden dat er tientallen lijken in de straten liggen. Wijken zijn kapot geschoten, andere in brand gestoken. Een deel van het water- en stroomnet, waar een miljoen mensen van afhankelijk zijn, is opgeblazen. Sunnitische moskeeën roepen op tot de jihad tegen de Houthi’s, die ondanks de luchtaanvallen in het offensief blijven.”

Lees in NRC Handelsblad ‘Ruim één miljoen vluchtelingen en bijna geen hulp’
(€).

    • Mirjam Remie