Kwiatkowski wint Amstel Gold Race in de sprint

Het peloton met wielrenners van de Amstel Gold Race. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Michal Kwiatkowski heeft vanmiddag de vijftigste editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen wielrennen was in de sprint de snelste van een kopgroepje van pakweg 15 man. Daarin zaten onder meer drievoudig winnaar Philippe Gilbert en oud-wereldkampioen Rui Costa.

Achter Kwiatkovski eindigden de Spanjaard Alejandro Valverde en de Australiër Michael Matthews als tweede en derde. Even leek de wedstrijd in het zuiden van Limburg uit te draaien op een tweestrijd, toen Gilbert en Matthews vlak voor de streep op de Cauberg wegreden. Vlak daarna reed Valderde de rest van de groep echter terug naar de leiders.

Een editie zonder veel smaak

De Gold Race van dit jaar was er volgens persbureau ANP een zonder al te veel smaak. Traditiegetrouw wist een klein groepje coureurs te ontsnappen om tegen het einde weer te worden ingelopen door het peloton. In die groep zaten onder meer de Nederlanders Timo Roosen en Mike Terpstra, de broer van Niki Terpstra.

Op de voorlaatste heuvel wisten de Deen Jakob Fuglsang en de Belgische Greg van Avermaet te ontsnappen, maar nog voor de laatste beklimming van de Cauberg werden ook zij ingelopen. Ben Hermans deed daarna nog een poging, waarna Gilbert het van zijn ploeggenoot overnam. Ook de Waal kon het verschil niet maken en kreeg een groepje mee.

    • Joost Pijpker