Juryvoorzitter Annie M.G. Schmidtprijs geeft zijn 9 favorieten

Jacques Klöters. Foto ANP / Kippa

In theater Bellevue te Amsterdam wordt vandaag de Annie M.G. Schmidtprijs aan het beste theaterlied van vorig seizoen uitgereikt. Juryvoorzitter Jacques Klöters gaf afgelopen donderdag in NRC Handelsblad zijn favoriete top negen, want volgens hem kent eigenlijk niemand die muziek. Hieronder zijn lijstje met beeld- en geluidsfragmenten voor zover die beschikbaar waren:

1. Paul de Leeuw Homo’s van negentien-toen:

“De tekst is van Jurrian van Dongen, een vakman. Het is haast alsof dit door Harry Bannink en Annie zelf is geschreven, alsof het al bestond. Het lied betreurt dat het elkaar vinden in de homoseksuele subcultuur kil en elektronisch is geworden.”

2. Lenny Kuhr Sarah:

“Ik zag Lenny Kuhr optreden in een klein zaaltje, terwijl die vrouw toch een grote carrière achter de rug heeft. Het was een onvergetelijke ervaring, zo innig, zo muzikaal.”

3. Van der Laan en Woe Met zijn tweeën:

“Hier word ik blij van. Leuke jongens, kunnen verrekte mooi zingen. Helemaal fijn: ze zijn behoorlijk bedreven in het schrijven van geestige liedjes.”

4. Yvonne van den Eerenbeemt Vedette

5. Yentl & De Boer Heel lang geleden:

“Leuke meiden. Muzikaal. Mooie akkoorden, mooie samenzang.”

6. Typhoon Als de hemel valt:

“Dit is een moeilijk onderdeel want van hiphop hebben we in de jury geen verstand. Onze oren zijn toch afgesteld op het rijm van Drs. P. Typhoon onderscheidt zich en schrijft ambitieuze teksten.”

7. Erik van Muiswinkel Mooie cruise:

Geen beeld of geluid beschikbaar.

8. Karin Bloemen Amsterdam gaat dood:

“Het idee is dat Amsterdam vroeger lekker ruig was en nu te braaf.”

9. Peter van Rooijen Het enge kind:

“Ik hou van ironie. Dit is speels en cynisch.”

    • Maarten Back