‘IS vermoordt Ethiopische christenen in nieuwe video’

Een beeld uit de video van IS Foto AP

Extremisten van Islamitische Staat (IS) hebben vandaag een video verspreid waarin te zien is hoe ze in Libië ongeveer dertig mensen om het leven brengen. De IS-strijders beweren dat de slachtoffers Ethiopische christenen zijn, zo meldt Reuters. Het persbureau slaagde er niet in de echtheid van de video bevestigd te krijgen.

De vermoorde mannen zijn verdeeld over twee groepen, van elk ongeveer 15 mensen. De mannen in de ene groep wordt met een geweer door het hoofd geschoten, terwijl bij de andere mensen de keel wordt doorgesneden. In de video van ongeveer een half uur is het officiële logo van de terreurgroep verwerkt.

Speciale tol

Voorafgaand aan de moorden toont de video een toespraak van een gemaskerde strijder, die volgens persbureau AP zegt dat de christenen zich moeten bekeren tot de Islam. Doen ze dat niet, dan moeten ze een “speciale tol” betalen, zoals voorgeschreven in de Koran, aldus de gewapende strijder.

Volgens beide persbureaus heeft de nieuwe video van IS veel weg van vorige video’s van de terreurgroep. In februari plaatste IS nog een opname van 21 koptische christenen uit Egypte. De motivatie daarbij was destijds – net als in de video van vandaag – dat de slachtoffers christen waren – “Het volk van het kruis”.

De video’s van IS zijn overigens niet alleen een boodschap, maar ook het product van een “waanzinnig geavanceerde propagandamachine”, zo schreef onze buitenlandredacteur Carolien Roelants vorig jaar in NRC Handelsblad (€):

“Tegenstanders worden geïntimideerd en radicale moslims gerekruteerd met zeer expliciete video’s en beelden van kruisingen, onthoofdingen en massa-executies die via sociale media en smartphones worden verspreid.”

    • Joost Pijpker