Huldiging PSV Eindhoven verloopt zonder grote incidenten

PSV wordt op het Stadhuisplein gehuldigd voor het behalen van het kampioenschap.
PSV wordt op het Stadhuisplein gehuldigd voor het behalen van het kampioenschap. ANP / Olaf Kraak

Bij de huldiging van PSV waren volgens de gemeente Eindhoven 100.000 mensen. Elf mensen zijn naar een ziekenhuis gebracht, vooral met brandwonden. De huldiging verliep “feestelijk” en “gemoedelijk”, aldus de gemeente.

Een aantal bezoekers werd onwel door de drukte. Er was volgens de gemeente een “klein vechtpartijtje” (Omroep Brabant filmde een vechtpartij in het publiek) en “een aantal wildplassers”. Om ongeveer 17 uur werd geadviseerd niet meer naar de pleinen te komen, omdat ze vol stonden. Zo’n 15.000 mensen stonden langs de route, op het Stadhuisplein stonden 30.000 mensen en op de Markt nog eens 15.000.

Iets na half zeven verschenen de voetballers van PSV op het bordes, onder luid gejoel van de fans. Zanger Aanvoerder Georginio Wijnaldum droeg de kampioensschaal op aan de fans:

“Beste supporters, jullie zijn achter ons blijven staan, ook in het afgelopen seizoen toen het minder ging. Deze is voor jullie!”

Voetballer Nicolas Isimat-Mirin zweepte het publiek op:

PSV haalde kampioenschap gisteren binnen

PSV won gisteravond in eigen huis met 4-1 van SC Heerenveen en was daardoor verzekerd van de landstitel. NRC-sportverslaggever Fabian van der Poll was in Eindhoven tijdens de kampioenswedstrijd:

“Hoe cliché ook, zo’n kampioenschap doet wat met een stad. Supporters in de kroegen van het Stratumseind waren al schor en beneveld voor de aftrap. Voor de supermarkt in het aangrenzende Philipsdorp werden sjaals verkocht. En de verkeersregelaars die bezoekers op koude, donkere avonden uitdrukkingsloos naar hun parkeerplek leiden, deden dat nu glunderend. Misschien leek het zo, zijn het verwachtingen die je als buitenstaander onterecht op deze mensen projecteert, maar dit was onmiskenbaar een uiting van trots en blijdschap. Zeven jaar heeft PSV moeten wachten op de titel. Zeven woelige jaren vol onbegrip, ergernis en sportief falen. En dan nu zo’n geweldig seizoen met spelers die alsmaar boven zichzelf uitstegen. Luuk de Jong, Memphis Depay en Jetro Willems, zij creëerden ultiem voetbalgeluk.”

    • Mirjam Remie