Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Elf Egyptenaren krijgen doodstraf voor dodelijke stadionrellen in 2012

Egyptische voetbalsupporters rennen over het veld in een voetbalstadion in Port Saïd. Bij de rellen in het stadion kwamen in 2012 meer dan 70 mensen om.
Egyptische voetbalsupporters rennen over het veld in een voetbalstadion in Port Saïd. Bij de rellen in het stadion kwamen in 2012 meer dan 70 mensen om. Foto EPA / Stringer

Elf Egyptenaren zijn vandaag ter dood veroordeeld voor het aanstichten van de rellen in een voetbalstadion in Port Saïd, waarbij drie jaar geleden 74 mensen om het leven kwamen. Tot dat vonnis kwam een rechtbank in de Egyptische hoofdstad Kairo tijdens een tweede proces over de rellen.

Het aantal doodvonnissen ligt daarmee veel lager dan bij het eerste proces, toen 21 mensen ter dood werden veroordeeld. De zeven politieagenten die toen terechtstonden, werden destijds allemaal vrijgesproken. In totaal staan in het proces zo’n 70 mensen terecht voor hun betrokkenheid bij de stadionrellen in de Noord-Egyptische havenstad.

Vonnis eerst nog naar de moeftie

Het definitieve vonnis van de rechtbank in Kairo volgt overigens pas op 30 mei, zo zei rechter Mohammed el-Said volgens persbureau AP. Elk doodvonnis in Egypte wordt namelijk eerst ter advies voorgelegd aan de moeftie, de hoogste religieuze autoriteit. Het advies van de moeftie is echter niet bindend.

Naast 74 doden raakten bij de stadionrellen in Port Saïd begin 2012 ook 250 mensen gewond. De eerste veroordeling van de betrokkenen in 2013 was aanleiding voor hevige rellen in Kairo, waarbij onder meer het hoofdkantoor van de Egyptische voetbalbond in brand werd gestoken.

Ander doodvonnis slechts op een getuigenis gestoeld

Vrijwel gelijktijdig met het vonnis van de rechtbank liet Human Rights Watch (HRW) zich vanochtend kritisch uit over een andere Egyptisch massaveroordeling. Volgens de belangenorganisatie is het doodvonnis dat 14 activisten vorige week te horen kregen voor het aanstichten van geweld slechts gebaseerd op één getuigenis, zo meldt Reuters.

In dat proces kregen nog eens 37 mensen een levenslange gevangenisstraf. Onder de ter dood veroordeelden bevinden zich een aantal leden van de Moslimbroederschap, dat sinds 2013 te boek staat als een terroristische organisatie. Ook de leider van de broederschap, Mohammed Badie, werd ter dood veroordeeld.