Deze agent besloot niet te schieten, en krijgt daarvoor alle lof

“Zo kan het dus ook”. Zo reageert men in de Verenigde Staten van Amerika op het handelen van politieagent Jesse Kidder. Als een verdachte dreigend op hem af komt lopen en hem uitdaagt om zijn wapen af te vuren, moet Kidder snel een beslissing nemen. Voor de keuze die hij dan maakt krijgt hij nu alle lof.

Een still uit het filmpje gemaakt met de bodycam op het lichaam van politieagent Jesse Kidder laat zien dat hoewel Kidder een wapen gericht heeft op de verdachte, deze toch op hem af blijft komen.
Een still uit het filmpje gemaakt met de bodycam op het lichaam van politieagent Jesse Kidder laat zien dat hoewel Kidder een wapen gericht heeft op de verdachte, deze toch op hem af blijft komen. Foto screenshot YouTube

“Zo kan het dus ook”. Zo reageert men in de Verenigde Staten van Amerika op het handelen van politieagent Jesse Kidder. Als een verdachte dreigend op hem af komt lopen en hem uitdaagt om zijn wapen af te vuren, moet Kidder snel een beslissing nemen. Voor de keuze die hij dan maakt krijgt hij nu alle lof.

Hij werd al twee keer in Irak gestationeerd als militair, kreeg zelfs een Purple Heart, maar wat Jesse Kidder als agent in New Richmond, Ohio afgelopen donderdag meemaakte was naar eigen zeggen “het meest confronterende wat ik ooit heb meegemaakt”. Kidder achtervolgt die dag een verdachte per auto. Als de auto stopt, stapt Kidder snel uit zijn politiewagen en roept met getrokken wapen dat de verdachte ook moet uitstappen. Een bodycam die Kidder omheeft legt vast wat er vervolgens gebeurt:

https://www.youtube.com/watch?v=dhJKyK6VqDI

‘Shoot me, shoot me’

De verdachte is de 27-jarige Michael Wilcox. Hij wordt gezocht in verband met de dood van zijn vriendin en een andere moord in de buurstaat Kentucky. Kidder is over de radio gewaarschuwd door zijn collega’s dat Wilcox misschien “zelfmoord door toedoen van een agent” wil plegen. Dat blijkt wel als Wilcox onmiddellijk op Kidder af komt lopen. Wetende dat andere collega’s onderweg zijn, besluit de agent ondanks een al getrokken wapen niet te schieten en in plaats daarvan achteruit te lopen.

Shoot me, shoot me“, roept Wilcox meerdere malen, terwijl hij op Kidder af blijft lopen. Hij komt zo snel dichterbij dat de situatie steeds dreigender wordt. Kidder struikelt in zijn haast en valt op zijn rug. Toch vuurt hij zijn pistool niet af. Even lijkt Wilcox een moment te hebben om Kidder aan te vallen, maar precies dan arriveert een andere agent. Wilcox wordt gedwongen op de grond te gaan liggen en even later gearresteerd.

Verschil tussen leven en dood

Dat Wilcox nog leeft heeft hij (al dan niet gewild) te danken aan het geduld van Kidder. Die kreeg van zijn chef Randy Harvey complimenten:

“Dat hij deze inschatting heeft gemaakt getuigt van grote terughoudendheid en volwassenheid. Als het tot een schietpartij was gekomen, dan laten de beelden zien dat Kidder daar zonder twijfel alle recht toe had.”

Ook op twitter is er veel lof voor het optreden van Kidder, al plaatst menigeen wel een kanttekening:

Twitter avatar tankgrrl ☠ Maggie McFee ☠ Giving props to a cop, Jesse Kidder, who considered shooting a final option, not first. http://t.co/5bOQhrCwG2
Twitter avatar BitUniverse Bit.Universe Jesse Kidder is a good cop, to be sure, but it’s depressing that he’s earned such praise for…not killing someone. This should be normal.
Twitter avatar yoflipper Nick Dolphin Ohio man armed w/knife NOT SHOT by Officer #jessekidder Nice job, but surely the fact that the man was WHITE was a factor #blacklivesmatter

Kidder zelf zegt in een interview met de lokale televisiezender WLWT dat hij geen moment twijfelde, maar dat als Wilcox had aangevallen hij had geschoten.

“Agenten in het hele land moeten omgaan met split-second beslissingen die het verschil tussen leven en dood kunnen betekenen. Ik wilde absoluut zeker van mijn zaak zijn voor ik dodelijk geweld zou gebruiken. Toen ik viel dacht ik wel dat als hij me zou aanvallen, ik dan zou schieten om mezelf te verdedigen.”

Goed voor het imago

De actie van Kidder komt als geroepen voor de Amerikaanse politie. Verschillende politiekorpsen liggen al tijden onder vuur vanwege het gebruik van excessief geweld, vooral tegenover zwarte mannen. Begin deze maand verscheen een video online waarin de 50-jarige Walter Scott wordt doodgeschoten door een agent. En eerder was er veel ophef over de dood van de zwarte tieners Trayvon Martin en Michael Brown. De dood van Brown leidde tot rellen in Ferguson. Uit onderzoek bleek vervolgens dat het lokale politiekorps racistisch gedrag vertoonde en excessief geweld gebruikte.

    • Sam de Voogt