Colombiaanse leger doodt twee FARC-rebellen bij bombardementen

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos tijdens een herdenkingsdienst voor de elf militairen die omkwamen bij een aanslag afgelopen woensdag. De FARC wordt verdacht achter de aanslag te zitten. Foto AFP

Twee rebellen van de guerillabeweging FARC zijn omgekomen bij bombardementen die zijn uitgevoerd door de Colombiaanse luchtmacht. Dat heeft het Colombiaanse ministerie van Defensie gisteravond bevestigd. De gevechten tussen de regering en de FARC zijn afgelopen week weer opgelaaid.

De aanval vond 180 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bogotá plaats, in het centrale departement Meta. Een fabriek waarin de FARC zou huizen werd vernietigd en een grote hoeveelheid explosieven en acht geweren werden in beslag genomen.

Ondermijning vredesonderhandelingen

Aanleiding is een aanslag afgelopen woensdag waarbij elf militairen van het Colombiaanse leger omkwamen. De regering verdenkt FARC ervan achter de aanslag te zitten. Daarop kondigde de overheid aan weer te beginnen met bombardementen. Sinds december vorig jaar was het geweld gestopt nadat de rebellengroep een eenzijdig staakt-het-vuren had afgekondigd.

De aanslag en de vergelding frustreert de veelbelovende vredesonderhandelingen, die gehouden worden op Cuba en al twee jaar duren. Die onderhandelingen zullen vermoedelijk niet worden gestaakt, maar wel lastiger worden na maanden waarin juist vorderingen werden geboekt. De onderhandelingen moeten een eind maken aan een vijftig jaar durende oorlog die aan ongeveer 220.000 mensen het leven heeft gekost.

    • Sam de Voogt