Bedelmailtjes

Op journalisten na zullen weinig kiezers op de mailinglijsten van alle partijen staan. Maar zelfs als je alleen geabonneerd bent op de elektronische post van één partij, word je overstelpt met bedelbrieven. Campagnevoeren is duur.

In 2010 spendeerden de partijen 31,1 miljoen pond (42,6 miljoen euro) aan hun campagnes. De Conservatieven waren goed voor de helft daarvan. Hoewel ze allemaal een krijgskas hebben - die van UKIP werd vorige week met 1,3 miljoen pond gevuld door de eigenaar van de Daily Express - helpen alle kleine beetjes, vandaar die bedelmails.

labourmail

De grote bedragen komen bij Labour van de vakbonden, beschreef de Financial Times (£) vorige week (en zie ook hun mooie grafiek). De partij kreeg 1 miljoen pond van Unite, een half miljoen van Unison en 50.000 pond van de Communication Workers Union. Tony Blair gaf nog eens 1.000 pond aan kandidaten in districten met een kleine meerderheid - al weigerden sommigen dat aan te nemen. Blair is te omstreden.

Twitter avatar LesleyEastend Lesley Brennan Received donation from Tony Blair. Instinct was to not accept. Discussed with team. Dundee East is not accepting the £1000.

De Conservatieven kregen voor deze campagne 501.850 pond van 16 privédonoren. Al zit er aanzienlijk meer in de krijgskas: 90 miljoen pond. Dat werd deels geschonken, deels betaald voor deelname aan etentjes met partijprominenten, schrijft The Guardian.

conservatievenmail

De LibDems hebben iets meer dan 23 miljoen pond in kas, UKIP zo’n 6 miljoen, de SNP 9 miljoen, de Green Party 1,6 miljoen. Bekend is wie de grote donoren zijn. Alle bedragen boven de 7.500 moeten bij de Kiescommissie worden aangegeven.

ukipmail

Maar er zit een limiet aan wat er uitgegeven mag worden. Die is voor dit jaar vastgesteld op 30.700 pond per kandidaat tijdens de lange campagne (voor 30 maart), en 8.700 pond per kandidaat in deze laatste maanden.

    • Titia Ketelaar