Amerikaanse handelsmissie naar Cuba, toekomst van de kerk en veel kwartaalcijfers

In this Friday, April 10, 2015 photo, a man takes pictures of an illuminated iron sculpture of Cuba's revolutionary hero Ernesto "Che" Guevara, with a message that reads in Spanish; "Until victory, always," featured on the facade of the Interior Ministry building, on Revolution Square in Havana, Cuba. The sculpture was created by Cuban artist Enrique Avila Gonzalez. (AP Photo/Desmond Boylan) Beeld AP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Maandag gaat de Democratische gouverneur van New York, Andrew Cuomo, op staatsbezoek naar Cuba. Hij is naar eigen zeggen de eerste gouverneur die naar Cuba gaat sinds Obama aankondigde de handelsbeperkingen op te heffen. Zal het in Havana ook over Frank Underwood gaan?

In de VS is de Boston Marathon, met 32.000 deelnemers één van de Big Six. Alleen al een startbewijs kost je zo’n 200 euro, en dan moet je ook nog eens aan de kwalificatietijden voldoen. Dure sport, dat hardlopen.

2. Dinsdag komen er kwartaalcijfers van verfproducent Akzo Nobel (vorig jaar kromp de omzet, maar verdiende het meer per blik verf), TomTom (dat een softwarebedrijf wordt), en de bij het grote publiek onbekende grondstoffenhandelaar Amsterdam Commodities.

Later in de week volgen onder meer uitgeverij Reed Elsevier (vanaf juli RELX Group), Coca-Cola en Pepsi (die laatste haalt de eerste in) en McDonalds (dat gaat bedienen aan tafel, soort van).

3. Woensdag is het de dag van katten en honden. Het eerste Nederlandse kattencafé opent in Amsterdam, en de Tweede Kamer overlegt over het fokbeleid. Als dat doorgaat dan, want twee Kamerleden willen de vergadering uitstellen omdat ze eerst meer willen weten over de Oost-Europese puppyhandel.

In Woerden (bakermat van de frietjes) organiseert de gemeente een informatieavond over olie- en gaswinning. Het Canadese Vermilion Energy wil boren in het Papekopveld. Op Terschelling leidden zulke plannen eerder tot hevige protesten.

4. Donderdag komt het CBS komt met regionale groeicijfers. Minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) gaat in debat met studenten van de UvA. Het rendementsdenken van de universiteit (ook hotel- en sportschooleigenaar) leidde eerder tot een zes weken lange bezetting van het Maagdenhuis en - vandaag bekend geworden - het vertrek van UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning.

De protestantse kerk presenteert de uitkomst van een enquête over de eigen toekomst. Dat de kerk leegloopt heeft niet alleen nadelen: vastgoedhandelaren verdienen aardig aan de herbestemming van geloofshuizen.

5. Vrijdag is het twee jaar geleden dat in Bangladesh meer dan 1100 fabrieksarbeiders om het leven kwamen toen kledingfabriek Rana Plaza er instortte. Actievoerders hebben de dag tot Fashion Revolution Day gedoopt en vragen aandacht voor de omstandigheden waaronder fast fashion wordt geproduceerd.

Een drukke dag voor Willem-Alexander: hij opent de volledig geautomatiseerde containerterminal APM Terminals op de Tweede Maasvlakte. En het is feest voor basisschoolleerlingen, dit keer geen pannenkoeken maar juist gezond bewegende kinderen op de Koningsspelen. De koning en koningin zijn er in Leiden bij.

    • Anna Vossers