Ajax en NAC Breda scoren niet in ArenA, Utrecht verslaat Twente

Luchtfoto van het stadion van Ajax, de Amsterdam ArenA. ANP / Lex van Lieshout

Ajax heeft voor eigen publiek niet van NAC Breda kunnen winnen. Het duel in de ArenA eindigde in een gelijkspel zonder doelpunten (0-0). FC Utrecht versloeg FC Twente met 1-0.

Met dat teleurstellende resultaat verzekerde Ajax zich wel zo goed als zeker van de tweede eindklassering, die een ticket voor de voorronde van de Champions League oplevert.

Het elftal van trainer Frank de Boer verdedigt de laatste drie duels een voorsprong van negen punten op Feyenoord, dat een aanzienlijk slechter doelsaldo heeft.

NAC raakte met het gelijkspel verder achterop bij Heracles. Het verschil tussen de nummer zestien en vijftien groeide naar drie punten. Beide clubs strijden volgende week in een onderling duel verder om rechtstreekse handhaving in de eredivisie.

Bij Ajax maakte Viktor Fischer zijn rentree na veertien maanden blessureleed. NAC-invaller Gill Swerts kreeg in blessuretijd de rode kaart.

Twitter avatar NACnl NAC Breda Official Ten Rouwelaar was vandaag belangrijk voor NAC. Met een aantal puike reddingen hield hij zijn doel schoon. #NACpraat http://t.co/jc6xZxpSXH

Wedstrijdverslag

“Ajax verveelde het publiek met een plichtmatig optreden in de lang niet volle ArenA. Op de dag van de huldiging van de kersverse kampioen PSV kon het elftal van trainer Frank de Boer niet camoufleren dat het snakt naar het einde van het seizoen. De thuisploeg speelde in een veel te laag tempo om het NAC echt lastig te maken. De wil om er echt iets van te maken was net als in de afgelopen weken ver te zoeken. In een slakkentempo rolde de bal vaak van voet naar voet. De aanvallers van Ajax werden nauwelijks in stelling gebracht.

Jelle ten Rouwelaar, de rossige keeper van NAC, kreeg voor rust slechts enkele afstandsschoten te verwerken. Hij reageerde attent op doelpogingen van Kolbeinn Sigthórsson, Daley Sinkgraven en Riechedly Bazoer. Een deel van het dit seizoen toch al weinig verwende publiek van Ajax floot al na een half uurtje afkeurend op de vingers. De chagrijnige stemming in het stadion verdween een beetje toen Viktor Fischer in het begin van de tweede helft mocht warmlopen. De Deen, twintig jaar nog pas, maakte na 64 minuten zijn rentree na veertien maanden blessureleed.

“Fischer verscheen op het speelveld even nadat Sinkgraven de lat had geraakt. Hij zag Anwar El Ghazi, Davy Klaassen en Lucas Andersen van heel dichtbij op de uitblinkende doelman Ten Rouwelaar stuiten maar de mooiste kans van de wedstrijd was voor Mats Seuntjes. Vanaf nog geen metertje afstand kreeg de speler van NAC de bal niet in het doel.”

FC Utrecht op weg naar middenmoot

FC Utrecht heeft zich in de Galgenwaard opgewerkt naar de veilige middenmoot van de eredivisie. De ploeg van de vertrekkende coach Rob Alflen versloeg FC Twente met 1-0. Sébastien Haller maakte de zeer welkome treffer na 55 minuten.

De bezoekers domineerden voor rust, erna kregen de gastheren het benodigde zelfvertrouwen. In de enerverende slotfase drong Twente nog sterk aan, maar de geplaagde club uit het oosten ontbeerde het geluk voor de verdiende gelijkmaker.

Utrecht kwam door het positieve resultaat op 36 punten, nog maar één minder dan de Enschedese opponent, die er wel zes kwijtraakte door financieel wanbeheer. Het gat met Excelsior en Heracles Almelo, nog net boven de streep die degradatievoetbal betekent in de nacompetitie, is nu vijf punten. (ANP)