Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Zij zijn hun huisarts dankbaar

Huisartsen en patiënten eerden dokter Tromp vrijdagavond in stille tocht. Ze willen eerherstel na een ‘kil’ rapport over het toedienen van een hoge dosis morfine en slaapmiddel bij een terminale patiënt.

De weduwe van Nico Tromp (lange witte jas) loopt voorop bij een stille tocht voor huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn.
De weduwe van Nico Tromp (lange witte jas) loopt voorop bij een stille tocht voor huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn. Foto Remko de Waal/ANP

„Dokter Tromp was er altijd voor jullie. Nu zijn jullie er voor hem.” Zo besluit Anneke Tromp de stille tocht voor haar man in Tuitjenhorn. Het dorp liet gisteravond zijn verontwaardiging blijken over het rapport over hun huisarts, die in 2013 zelfmoord pleegde nadat er een onderzoek naar hem was geopend na een verdacht sterfgeval.

Onmenselijk. Dat vindt Tuitjenhorn, een Noord-Hollands dorp met zo’n 3.000 inwoners, van het onderzoek naar Tromp. Enkele van de honderden deelnemers hebben A4’tjes op hun jas gespeld met teksten als ‘De ministers hebben hun straatje schoon... Nu eerherstel Tromp’. Vrijwel elk huis op de route heeft de vlag halfstok.

„De bevolking in deze omgeving is begaan met het lot van de familie”, zegt Hans Froentjes, uit Tuitjenhorn. „De afhandeling van de zaak lijkt nergens naar. De presentatie van het rapport was zo formeel, zo kil.”

Dat vindt ook Joop Klein Haneveld, huisarts uit Winterswijk. Het kostte hem vanuit de Achterhoek drieënhalf uur met het openbaar vervoer, maar dit wilde hij niet missen. Hij draagt een stethoscoop over zijn jas, en trof al collega’s uit Zaandam en Gouda. „We willen laten zien dat je zo niet met dokters omgaat”, zegt hij. „Als het rapport de regels weergeeft, schieten huisartsen elke dag tekort.”

De onrust is nooit verdwenen uit Tuitjenhorn. In dit dorp ging huisarts Nico Tromp (58) in de zomer van 2013 met een co-assistent, bij hem in de leer, naar een terminale patiënt met slokdarmkanker. De patiënt was net uit het ziekenhuis ontslagen om thuis te sterven, lag op bed en was zeer benauwd. Zijn echtgenote vroeg of Tromp daar iets aan kon doen.

Tromp ging met de co-assistent naar de praktijk en haalde de spullen. Een gram morfine; veel meer dan de gebruikelijke 10 tot 50 milligram. Tromp vroeg de co-assistent de morfine gereed te maken. De co-assistent schreef later in haar verslag: „Ik zei: ‘Dan vermoord ik hem’. Hij zei: ‘We helpen hem gewoon naar de lieve heer.’”

Teruggekomen bij de patiënt spoot Tromp in één keer alle morfine in het been van de patiënt, een dodelijke hoeveelheid. In het andere been spoot hij 350 milligram dormicum (slaapmiddel). Binnen een half uur was de patiënt dood, Tromp en de co-assistent waren toen al vertrokken. De huisarts vulde ‘natuurlijke dood’ in op de overlijdenspapieren.

Een paar maanden na die dag in augustus begon de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek naar Tromp. De politie werd ingeschakeld, viel zijn huis binnen en verhoorde hem vanwege het verdachte sterfgeval. De dokter raakte depressief en liet zich opnemen in een GGZ-kliniek, zijn advocaat meldde de Inspectie dat hij suïcidaal was. In de nacht van 7 op 8 oktober pleegde Tromp zelfmoord.

Veel artsen waren woedend. Ze vinden dat de Inspectie en de politie Tromp, die volgens hen handelde in het belang van de patiënt, te hard hebben aangepakt. Twee weken geleden verschijnt een onderzoeksrapport over de zaak, opgesteld in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Veiligheid & Justitie. De commissie concludeert dat de betrokken instanties „handelden volgens de procedure.” Tromp heeft volgens de commissie beroepsnormen en de wet overtreden. Vooral de hoge dosis morfine en slaapmiddelen is volgens de commissie „verwijtbaar.”

Toch blijft de onrust. Vandaag schrijft weduwe Anneke Tromp in deze krant een open brief aan ministers Schippers (Zorg, VVD) en Van der Steur (Justitie, VVD). Zij schrijft niet in te gaan op een uitnodiging van Schippers voor een gesprek en stelt de ministers verantwoordelijk voor het „ten onder gaan” van haar man. De weduwe klaagt bovendien de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan, omdat deze haar man „onnodig” op non-actief heeft gesteld. De zaak komt volgende week voor de rechter. Ook veel artsen zijn er nog niet van overtuigd dat de Inspectie en de politie goed hebben gehandeld.

Minister Schippers laat in een reactie op de brief van Anneke Tromp weten dat ze nog altijd staat achter de conclusies van de onderzoekscommissie. Wel beseft zij dat de zaak-Tuitjenhorn „enorme impact” gehad heeft op de betrokkenen. Schippers: „Het rapport neemt het verdriet niet weg. Ik respecteer het als mevrouw Tromp geen behoefte heeft aan een persoonlijk gesprek.”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil niet reageren, voor het debat in de Tweede Kamer over de zaak en de rechtszaak.