Zij is de chef

Jasmijns grootmoeder hield van koken, Jasmijns moeder houdt van koken. En nu houdt Jasmijn (11) ook van koken.

Jasmijn Frederik (11), winnaar Streekchef 2014, bakt snoekbaars het liefst op de huid. Foto David Galjaard

Snoekbaars, zoete aardappel, venkel en radijs. Jasmijn Frederik (11) uit Amersfoort bakte, frituurde, pureerde en rangschikte alles netjes op een bord. Van de twaalf kokende kinderen werd zij verkozen tot beste kok. Met haar gerecht werd ze Streekchef Junior 2014. In maart deed ze mee met een regionale taartenbakwedstrijd. Die won ze ook.

Rinke van ’t Holt, de organisator van StreekChef Junior vond eigenlijk alles wat de kinderen maakten „opvallend geslaagd en smaakvol”. Misschien, zegt hij, koken kinderen wel smaakvoller dan volwassenen, die vaak „in hun hoofd” chef-kok zijn”, maar vergeten te proeven hoe het smaakt wat ze maken.

Bert van Eijden, jurylid van Streekchef en chef-kok van restaurant De Mandemaaker in Spakenburg was ook onder de indruk van de kokende kinderen. „Ze zijn onbevangen. Ze durven zelf te denken en combinaties te maken.”

Bij Jasmijn Frederik thuis in Amersfoort zijn alle kasten en planken gevuld met kookboeken. Frans, Spaans, Italiaans en Israëlisch. Op het gasfornuis in de keuken staat een lamsstoofpotje te pruttelen voor het avondmaal. Waarom ze meedoet aan de kookwedstrijden? Gewoon, schokschoudert ze, omdat ze koken leuk vindt.

De Streekchef-kookwedstrijd keek Rinke van ’t Holt af van kooktelevisie in wedstrijdvorm als CupCakesCup en Masterchef Junior. Extra dimensie van Streekchef is dat alle ingrediënten geteeld, geslacht of gevangen moeten zijn binnen een cirkel van vijftig kilometer rond Amersfoort.

Jasmijn kon het verschil proeven tussen pastinaak en wortel, en tussen bietjes en rode kool. De snoekbaars kwam uit de randmeren rond het IJsselmeer. „Geen makkelijke vis, qua cuisson”, zegt Van Eijden. Jasmijn bakte hem op de huid, zo dat hij wel goed gaar was, maar niet „doorgeslagen”.

Kindermenu

Veel ouders zouden al wat blij zijn met een (gezond) etend kind. Wat is het geheim achter het kokende kind? Etende ouders, zegt chef-kok Van Eijden. „Zelf met plezier eten en koken.” Op de menukaart in zijn restaurant staat geen kindermenu. „Wij vragen gewoon: wat vind je lekker? Heb je zin in pasta, een beetje vis? Het simpele feit dat je dat vraagt, daar begint de belangstelling voor eten. Willen ze alsnog een kroket? Ook goed. Wordt wel een zelfgemaakte dan.”

De ouders van Jasmijn runnen een eigen cateringbedrijf. Haar moeder, Merel Stork, leerde koken van haar moeder. „En toen ze op Jasmijn ging passen, leerde ze het haar.” Jasmijns moeder verbouwt al jaren haar eigen groenten in de tuin van haar ouderlijk huis. En dus weet Jasmijn nu ook dat binnenkort de raapsteeltjes geoogst kunnen worden, de radijsjes en de postelein.

Van Eijden, zelf 59, ziet de belangstelling van „de jeugd” voor eten groeien. „De jongelui hier in de zaak, maar ook de klasgenoten van mijn dochters van 17 en 19, kiezen wat ze eten en wat niet. In mijn tijd was het nog stoer om een kilo vlees in je hoofd te stoppen. Nu zeggen jongelui rustig: ik ben veganist. Wie bewust met eten bezig is, blijft gezond. Niemand wordt te dik van te veel snoekbaars.”

    • Rinskje Koelewijn