Xenofoob protest in Zuid-Afrika breidt uit

De geweldsuitbarstingen tegen buitenlanders in de steden Johannesburg en Durban leiden nu ook tot spanningen in de buurlanden van Zuid Afrika. Honderden Zuid-Afrikaanse werknemers van een fabriek in Mozambique zijn gisteren gevlucht uit angst voor wraakacties.

Een bus met Zuid-Afrikanen werd gisteren bekogeld aan de Mozambikaanse grens. Mozambique heeft een negatief reisadvies uitgevaardigd voor Zuid-Afrika, nadat deze week in Johannesburg en de havenstad Durban duizenden buitenlanders op de vlucht sloegen voor een nieuwe golf van xenofobie. Zeker vijf mensen kwamen om het leven bij botsingen tussen Zuid-Afrikanen en buitenlandse migranten.

In Johannesburg werd gisterochtend een aantal winkels van Nigerianen in brand gestoken. De oproerpolitie probeerde gewapende bendes bij buitenlandse winkels weg te houden.

Het geweld in Durban volgde op een omstreden speech van Zulu koning Goodwill Zwelithini die buitenlanders met „luizen” vergeleek en ze opriep hun koffers te pakken. President Zuma maande donderdag in het parlement tot kalmte. De Zuid-Afrikaanse economie wordt geplaagd door werkloosheid, stakingen en stroomuitval. Buitenlanders worden ervan beschuldigd banen van Zuid-Afrikanen in te pikken.

    • Bram Vermeulen