Woede en verlangen

Er zijn niet veel zendgemachtigden meer die documentaires laten maken vanuit een religieuze of levensbeschouwelijke opvatting. En nog minder die ook zonder kennis daarvan de moeite waard zijn.

Foto screenshot NPO

Tv-recensent Hans Beerekamp selecteert elke week twee documentaires van NPO Doc die de moeite waard zijn. Het gaat om de beste documentaire die de afgelopen week op een van de NPO-zenders in première ging en een wat oudere documentaire die op een of andere manier commentaar levert op de eerste. Meediscussiëren? #NRCdoc.

Door Hans Beerekamp

Er zijn niet veel zendgemachtigden meer die documentaires laten maken vanuit een religieuze of levensbeschouwelijke opvatting. En nog minder die ook zonder kennis daarvan de moeite waard zijn.

De Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) zond afgelopen week drie documentaires uit als illustratie van De Drie Vergiften die het lijden van de mens zouden veroorzaken: woede, verlangen en onwetendheid. De eerste twee zijn ook door NRC Doc geselecteerd.

In Pekka, Inside the Mind of a School Shooter biedt regisseur Alexander Oey uniek inzicht in de motieven van de 18-jarige Pekka-Eric Auvinen, die op zijn school in Jokela, een forensendorp bij Helsinki, op 7 november 2007 acht mensen doodschoot en daarna zichzelf.

We zien zijn video’s op YouTube, het interview dat zijn ouders in 2008 aan een tv-zender gaven, sommige leraren, de medeleerlingen die zeggen dat het pesten van Pekka best meeviel en de leerlingen die toegeven dat het een hel moet zijn geweest. Volgens de een was Pekka in zijn pak met das een communist, de ander weet dat hij zich tot het nationaal-socialisme had bekeerd. Zeker is dat hij heel erg boos was, vooral nadat zijn internetvriendin hem voor een ander ingeruild had.

Pekka, Inside the Mind of a School Shooter (Alexander Oey, 2015):

Schuldenaars van Ingeborg Jansen is een veel minder complexe documentaire, maar ook in hoge mate leerzaam. De film volgt Rotterdamse faillissementsrechters op zitting en enkele van de bankroete ondernemers bij de afwikkeling, in interactie met curator, opkopers en dierbaren.

De stelling dat het begerigheid en spilzucht zijn die in onze tijd mensen naar de financiële afgrond drijven, wordt niet helemaal waargemaakt, helaas. Maar de onopgesmukte observaties van berusting, wanhoop en opluchting als er eindelijk geen deurwaarders meer verwacht hoeven te worden, die zie je zelden zo goed in beeld gebracht.

Overigens heb je echt meer aan een schuldsanering, zo blijkt.

Schuldenaars (Ingeborg Jansen, 2015):

Over de makers:

Alexander Oey (Amsterdam, 1960) Eindexamen Filmacademie 1983. Maakte talloze documentaires, vooral voor Tegenlicht (VPRO) en vaak met controversiële onderwerpen. Onder meer: De Terrorist Hans-Joachim Klein, De Bollywood Revolutie, Off the Grid.

Ingeborg Jansen (Amsterdam, 1965) Eindexamen Filmacademie 1991. Studeerde ook rechten. Observeert met humor en betrokkenheid. Onder meer Hoger Dan de Kuip, Bijna 18 en het volgende week uitgezonden Citostress.

Interview met Alexander Oey: