Woede en verlangen

Hans Beerekamp selecteert elke week twee samenhangende documentaires uit het aanbod van NPODoc.

Pekka-Eric Auvinen in ‘Pekka, Inside the Mind of a School Shooter’ (BOS).

Er zijn niet veel zendgemachtigden meer die documentaires laten maken vanuit een religieuze of levensbeschouwelijke opvatting. En nog minder die ook zonder kennis daarvan de moeite waard zijn.

De Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) zond afgelopen week drie documentaires uit als illustratie van De Drie Vergiften die het lijden van de mens zouden veroorzaken: woede, verlangen en onwetendheid. De eerste twee zijn ook door NRC Doc geselecteerd.

In Pekka, Inside the Mind of a School Shooter biedt regisseur Alexander Oey uniek inzicht in de motieven van de 18-jarige Pekka-Eric Auvinen, die op zijn school in Jokela, een forensendorp bij Helsinki, op 7 november 2007 acht mensen doodschoot en daarna zichzelf.

We zien zijn video’s op YouTube, het interview dat zijn ouders in 2008 aan een tv-zender gaven, sommige leraren, de medeleerlingen die zeggen dat het pesten van Pekka best meeviel en de leerlingen die toegeven dat het een hel moet zijn geweest. Volgens de een was Pekka in zijn pak met das een communist, de ander weet dat hij zich tot het nationaal-socialisme had bekeerd. Zeker is dat hij heel erg boos was, vooral nadat zijn internetvriendin hem voor een ander ingeruild had.

Schuldenaars van Ingeborg Jansen is een veel minder complexe documentaire, maar ook in hoge mate leerzaam. De film volgt Rotterdamse faillissementsrechters op zitting en enkele van de bankroete ondernemers bij de afwikkeling, in interactie met curator, opkopers en dierbaren.

De stelling dat het begerigheid en spilzucht zijn die in onze tijd mensen naar de financiële afgrond drijven, wordt niet helemaal waargemaakt, helaas. Maar de onopgesmukte observaties van berusting, wanhoop en opluchting als er eindelijk geen deurwaarders meer verwacht hoeven te worden, die zie je zelden zo goed in beeld gebracht.

Overigens heb je echt meer aan een schuldsanering, zo blijkt.

Beide films staan op nrc.nl/NRCDoc