Welke smartphone is de beste?

In de eredivisie van de smartphonemarkt dreunt de industrie nog na van de klap die Apple vorig kwartaal uitdeelde: de iPhone 6 brak alle verkooprecords en een hongerige Chinese markt bezorgde Apple een megawinst van 18 miljard dollar (ruim 17 miljard euro).

Grote kans dat dit voorjaar Samsung een groeistuip beleeft. Met de nieuwe Galaxy S6 laten de Zuid-Koreanen zien dat ze ook stijlvolle telefoons kunnen maken – zonder wiebelig plastic, overbodige gimmicks en opdringerige software. Dat werd tijd, want de verkoop van de laatste Galaxy-modellen viel tegen.

De nieuwe koning

Samsung is zo overtuigd van de S6 dat het een iOS-overstapdienst op de telefoon meelevert: zo kunnen iPhone-gebruikers het Apple-logo inruilen voor de nieuwe koning van de Android-toestellen.
De strijd tussen de topmodellen is zo fel omdat in dit segment het meeste geld verdiend wordt. Zoals een fabrikant het verwoordde: als je boven de 500 euro geen telefoon verkoopt, maak je geen winst.

De maatstaf voor ‘premium’ loopt op: HTC vraagt 749 euro voor een telefoon die weinig toevoegt aan het model van vorig jaar. Apples iPhone 6 Plus kost met 128 GB geheugen 999 euro. Samsung spant de kroon: voor de luxe Galaxy S6 Edge met 128 GB betaal je 1.049 euro.

Het ritme in de telefoonindustrie dwong fabrikanten tot nu toe elke twee jaar met een vers ontwerp te komen. Een nieuw ontwerp fabriceren is duur. Daarom koos Sony ervoor om de opvolger van de Xperia Z3 een paar maanden uit te stellen. Ook Microsoft tilt de introductie van een premium model over de zomer heen.

Zware Chinese concurrentie

HTC, de Taiwanese telefoonfabrikant, komt voor de derde keer met een vrijwel identieke telefoon. Het gaat dan ook niet goed met HTC; afgelopen maand werd de topman al vervangen.

Alle merken, ook Samsung, lijden onder de zware Chinese concurrentie. Xiaomi is de snelst groeiende fabrikant uit China maar levert nog geen telefoons aan Europa. Het is vooral Huawei dat hier actief is en sinds een tijdje ook Honor (een dochtermerk van Huawei) en OnePlus (van de Chinese fabrikant Oppo, bekend van audioapparatuur).

Oké, ik wil een nieuwe smartphone

NRC Q test samen met hardware.info smartphones. De selectie bestaat uit de topmodellen met een scherm van ongeveer 5 inch en een aantal goedkope uitdagers.  Volgens de experts van HardWare.Info bieden de Chinese merken een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Wie zijn telefoon niet ziet als statussymbool kan dus voor 200 of 300 euro klaar zijn. Dan maar geen toestel uit de eredivisie of een topmodel van vorig jaar; voor de meeste consumenten is gewoon goed ook goed genoeg.

Nog een advies van Hardware.Info: de ‘mini’- of ‘compact’-varianten van de grote topmodellen zijn vaak erg uitgekleed, qua hardware. Laat je niet alleen verleiden op basis van de naam.

De resultaten staan hieronder in een slideshow. Even doorswipen voor de uitslag, uitgebreide specificaties staan onderaan dit artikel:

Waar moet je op letten als je een nieuwe telefoon uitkiest?

iOS of Android?

De verschillen tussen iOS en Android zijn kleiner geworden. Zeker nu de nieuwste versie van de iPhone ook Nederlandse spraakcommando’s toestaat. Android 5 heeft een duidelijker ontwerp gekregen en de meeste Android-telefoons wijken weinig af van de standaardversie die Google verspreidt. De Android-versies zijn wel versnipperd ten opzichte van iOS; 80 procent van de iPhones draait op de nieuwste versie, bij Android is dat 5 procent. Microsoft hoopt zijn slag te slaan met Windows 10, dat dit najaar uit komt.

Acht kernen is overkill

De snelheidsverschillen tussen telefoons zijn alleen waar te nemen met een stopwatch. De modernste chips hebben acht kernen, wat voor vrijwel alle gebruiksdoelen en gebruikers overkill is. Vier volstaat. Zelfs toestellen van net iets meer dan 100 euro hebben dit tegenwoordig al.

Hoe scherp wil je je scherm?

Duurdere toestellen met 5 inch-scherm tellen meestal 1920 x 1080 pixels (full HD). Zo scherp dat je de losse pixels niet meer ziet. De iPhone 6 is iets kleiner en biedt 1334 x 750 pixels. De Galaxy S6 telt 2560 x 1440 pixels, oftewel Quad HD. Mooie getallen, maar belangrijker is dat de kleurenweergave goed is.

Kijk naar de lens

Hier draait het om camerasoftware (sterk punt bij Apple) en vooral om de lens. Een laag diafragma (f=1,9 bij Samsung) en optische beeldstabilisatie leveren betere foto’s op.

HTC introduceerde een tijd geleden ‘ultrapixels’, een extra lichtgevoelige sensortechnologie. Dat sloeg niet aan. De achtercamera van de HTC One M9 heeft nu weer een gewone sensor, de ultrapixel camera verhuisde naar de voorkant. Daar worden de belangrijkste foto’s tenslotte gemaakt: de selfies.

 

TESTRESULTATEN

Apple iPhone 6

Eindelijk een maatje groter

Apple iPhone 6De iPhone 6 brak vorig kwartaal alle verkooprecords. Zolang bleven de Apple-gebruikers verstoken van een toestel met een grotere schermmaat dat zelfs een  4,7 inch diameter  in grote dank aanvaard werd. Maar ja, dat was  2014. Anno 2015 legt de iPhone het qua prestaties af tegen de Galaxy S6. Niet dat je daar in de praktijk veel van merkt. Apples  camera, accu  en scherm komen goed mee. Je kiest de iPhone niet voor superieure hardware maar voor het gemak van iOS. [Lees meer bij Hardware.Info]

Totaalscore: 47.  Prijs 699 euro.

Scores Apple iPhone 6
Accuduur: 9
Scherm: 9
Camera: 10
Bouwkwaliteit/design: 9
Prestatiescore: 10
Totaalscore: 47
Prijs-kwaliteit: 8

Specificaties Apple iPhone 6
Interne opslag v.a. 16 GB
Werkgeheugen 1 GB
Processor: Apple A8
Camera voor: 1,2 MP
Camera achter: 8 MP
Schermgrootte: 4,7 inch
gewicht in gram: 129
besturingssysteem: iOS 8.3

HTC One M9

Meer van hetzelfde

HTC One M9

De nieuwe HTC One ziet er prachtig uit maar is vrijwel identiek aan het vorige model. De accuduur valt tegen en de prestaties (scherm, chip en camera) rechtvaardigen niet deze prijs. Alleen dat nieuwe gouden biesje aan de zijkant doet het ‘m niet. Wacht niet de updates te draaien die HTC beschikbaar stelt; daarmee worden een paar kinderziektes verholpen. [Lees meer bij Hardware.Info]

Totaalscore: 37. Gemiddelde prijs: 749 euro

Scores HTC One M9:
Accuduur: 5
Scherm: 7
Camera: 7
Bouwkwaliteit/design: 10
Prestatiescore: 8
Totaalscore: 37
Prijs-kwaliteit: 6

Specificaties HTC One M9
Interne opslag 32 GB
Werkgeheugen 3 GB
Processor: Qualcomm Snapdragon 810
Camera voor: 4 MP
Camera achter: 20 MP
Schermgrootte: 5 inch
gewicht in gram: 157
besturingssysteem: Android 5

Samsung Galaxy S6

De nieuwe koning van Android-land

samsung galaxy S6

Samsungs nieuwe ontwerp  scoort louter tienen. De software en het design zijn sterk  verbeterd ten opzichte van de S4/S5.  Geen losse klep meer (en dus geen vervangbare batterij,  wel een smetgevoelige achterkant) Dit is de nieuwe koning in Android-land, met een erg indrukwekkend scherm  - met eigenlijk te veel pixels - en foto’s die de iPhone naar de kroon steken. [Lees meer bij Hardware.Info]

Totaalscore: 50. Prijs 699 euro

Scores Samsung Galaxy S6
Accuduur: 10
Scherm: 10
Camera: 10
Bouwkwaliteit/design: 10
Prestatiescore: 10
Totaalscore: 50
Prijs-kwaliteit: 8

Specificaties Samsung Galaxy S6 
Interne opslag: v.a. 32 GB
Werkgeheugen: 3 GB
Processor: Samsung Exynos 7 Octa 7420
Camera voor: 5 MP
Camera achter: 16 MP
Schermgrootte: 5,1 inch
gewicht in gram: 138
besturingssysteem: Android 5

 Samsung Galaxy  S6 Edge

Wel een heel duur klokje aan de zijkant

samsung galaxy edge

De Edge heeft een scherm met afgeronde hoeken dat kleiner is dan de S6 en amper  functionaliteit toevoegt. Een design-statement waarvoor Samsung ook nog eens 150 euro extra vraagt. Kijk eens wat we kunnen, zeggen de Zuid-Koreanen. Het meest tastbare voordeel: je kunt zien wie je belt als je het toestel op kop ligt. Tja. Je kunt geen aparte apps aan de zijkant  draaien zoals bij de Note Edge; het enige wat de S6 Edge toont is een petieterig klokje. [Lees meer bij Hardware.Info.]

Totaalscore 47. Prijs 849 euro.

Scores Samsung Galaxy S6 Edge
Accuduur: 10
Scherm: 8
Camera: 10
Bouwkwaliteit/design: 9
Prestatiescore: 10
Totaalscore: 47
Prijs-kwaliteit: 7

Specificaties Samsung Galaxy S6 
Interne opslag: v.a. 32 GB
Werkgeheugen: 3 GB
Processor: Samsung Exynos 7 Octa 7420
Camera voor: 5 MP
Camera achter: 16 MP
Schermgrootte: 5,1 inch
gewicht in gram: 132
besturingssysteem: Android 5

 LG G3

Waar zitten die knoppen nou?

LG G3

LG’s nieuwe topmodel, de G4, wordt pas eind april geïntroduceerd en kon dus niet mee in deze vergelijkende test. Maar de LG G3 met 5,5 inch scherm biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding - een van de redenen om niet altijd voor het nieuwste model smartphone te kiezen.  De accuduur van de G3 valt wat tegen, maar je krijgt er erg veel scherm voor terug. Wees gerust, die  bediening via de achterkant went. Je krijgt er knoploze zijkanten voor terug.

Totaalscore: 37,5. Prijs: 439 euro.

Scores LG G3:
Accuduur: 5
Scherm: 8
Camera: 8,5
Bouwkwaliteit/design: 8
Prestatiescore: 8
Totaalscore: 37,5
Prijs-kwaliteit: 9

Specificaties LG G3
Interne opslag v.a. 16 GB
Werkgeheugen 2 GB
Processor: Qualcomm Snapdragon 801
Camera voor: 2 MP
Camera achter: 13 MP
Schermgrootte: 5,5 inch
gewicht in gram: 149
besturingssysteem: Android 5

 

Sony Xperia Z3

De winnaar van vorig jaar

Sony Xperia-Z3-1280x1280

Sony wacht even met de opvolger van de Z3, waarschijnlijk om geld te besparen en de introductie te timen na het geweld van Samsung. De Xperia Z3  was vorig jaar een van de beste Android-telefoons maar blijft nu achter bij de concurrentie. Slechte telefoon? Welnee, kijk naar de scores. Alleen blijft de gemiddelde verkoopprijs van de Z3 redelijk hoog, vandaar de lagere prijs/kwaliteitverhouding. [Lees meer bij Hardware Info]

Totaalscore: 41,5. Prijs 559 euro.

Scores Sony Xperia Z3:

Accuduur: 8,5
Scherm: 8
Camera: 8,5
Bouwkwaliteit/design: 9
Prestatiescore: 8
Totaalscore: 37,5
Prijs-kwaliteit: 7,5

Specificaties Sony Xperia Z3
Interne opslag 16 GB
Werkgeheugen 3 GB
Processor: Qualcomm Snapdragon 801
Camera voor: 2 MP
Camera achter: 20,7 MP
Schermgrootte: 5,2 inch
gewicht in gram: 152
besturingssysteem: Android 5

 

Honor 6

It’s a Huawei: veel (Chinese) waar voor je geld

Honor-6-black-and-white-front

Het liefst hadden we de P8, het nieuwe vlaggenschip van Huawei getest, maar die is maar net aangekondigd. Ook van Chinese makelij, en een stuk goedkoper: de Honor 6. Het is eigenlijk een Huawei-telefoon die wordt uitgebracht onder aan andere merknaam. Het toestel biedt voor een bescheiden prijs veel waar z’n geld. [Lees meer bij Hardware.Info]

Totaalscore: 38. Prijs: 299 euro

Scores Honor 6:
Accuduur: 8
Scherm: 8
Camera: 7
Bouwkwaliteit/design: 8
Prestatiescore: 7
Totaalscore: 38

Prijs-kwaliteit: 8

Specificaties Honor 6
Interne opslag 16 GB
Werkgeheugen 3 GB
Processor: Hisilicon Kirin 920
Camera voor: 5 MP
Camera achter: 13 MP
Schermgrootte: 5 inch
gewicht in gram: 130
besturingssysteem: Android 5

OnePlus One

It’s an Oppo: nog meer (Chinese) waar voor je geld

oneplus one

Het zijn dit soort telefoons die de premium smartphones naar de kroon steken. De Oneplus, uit China, scoort goed en biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding van de geteste Android toestellen.  Fabrikant Oppo, in Nederland ook bekend van de high-end audioapparatuur, maakt dus ook mobiele telefoons. Ze doen er een eigen Android-smaak bij, Oxygen. [Lees meer bij Hardware.Info]

Totaalscore: 42. Prijs 299 euro.

Scores OnePlus One:
Accuduur: 10
Scherm: 8
Camera: 8
Bouwkwaliteit/design: 8
Prestatiescore: 8
Totaalscore: 42

Prijs-kwaliteit: 10

Specificaties OnePlus One
Interne opslag v.a. 16 GB
Werkgeheugen 3 GB
Processor: Qualcomm Snapdragon 801
Camera voor: 5 MP
Camera achter: 13 MP
Schermgrootte: 5,5 inch
gewicht in gram: 162
besturingssysteem: Android 5 of Oxygen OS

Microsoft/Nokia Lumia 735

De laatste der Nokianen

nokia_lumia_735_header_0

Nee, natuurlijk vergeten we Windows niet. Microsoft stelt de introductie van een nieuw topmodel uit tot Windows 10 op de markt komt (dit najaar) en probeert terrein te veroveren met goedkope toestellen die op Windows Phone draaien. De 735 is de laatste Lumia die onder de merknaam Nokia verscheen. Een capabel collectors item,  voor een prikkie. Van die felle kleuren moet je houden.  [Lees meer bij Hardware.Info]

Totaalscore 37,5, Prijs: 222 euro.

Scores Lumia 735:
Accuduur: 9
Scherm: 7,5
Camera: 8
Bouwkwaliteit/design: 7
Prestatiescore: 6
Totaalscore: 37,5
Prijs-kwaliteit: 10

Specificaties Lumia 735
Interne opslag 8 GB
Werkgeheugen 1 GB
Processor: Qualcomm Snapdragon 400
Camera voor: 5 MP
Camera achter: 6,7 MP
Schermgrootte: 4,7 inch
gewicht in gram: 135
besturingssysteem: Windows Phone 8.1

    • Marc Hijink