‘Van Rijn negeerde waarschuwingen over nieuw pgb-stelsel’

Staatssecretaris Van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) heeft waarschuwingen over de invoering van het nieuwe stelsel van het persoonsgebonden budget (pgb) in de wind geslagen. Hoofduitvoerder de Sociale Verzekeringsbank (SVB) schreef Van Rijn in een notitie voorafgaand aan de invoering dat “de haalbaarheid risicovol is geworden”.

Staatssecretaris Martin van Rijn tijdens een debat over de betalingsproblemen rond het persoonsgebonden budget. Foto: ANP / Bart Maat

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) heeft waarschuwingen over de invoering van het nieuwe stelsel van het persoonsgebonden budget (pgb) in de wind geslagen. Hoofduitvoerder de Sociale Verzekeringsbank (SVB) schreef Van Rijn in een notitie voorafgaand aan de invoering dat “de haalbaarheid risicovol is geworden”. “Zelfs de meest eenvoudige variant komt nu in de knel.”

Dat blijkt uit een reconstructie van het AD. De krant beroept zich onder meer op een voortgangsnotitie van de SVB uit oktober 2014, vlak voor de start van het nieuwe stelsel. Met het persoonsgebonden budget (pgb) kunnen zieken zelf hun zorg inkopen, hun medische hulpmiddelen aanschaffen en voorzieningen kiezen.

Van Rijn zette ondanks deze waarschuwingen de invoering van het nieuwe stelsel door. Daarbij traden grote problemen op. Tienduizenden hulpbehoevenden kwamen in de problemen doordat het nieuwe systeem niet goed werkte; zorgverleners werden maandenlang niet of te laat betaald. Volgens belangenvereniging Per Saldo hebben 155.000 mensen last van het systeem.

SVB-medewerkers bedreigd

De SVB kreeg te kampen met een stroom aan boze klanten. Het verloop onder het personeel is groot, schrijft het AD, mede doordat gefrustreerde cliënten hun woede koelen op medewerkers. Er zijn doodsbedreigingen geuit en een medewerker ontving een kogelbrief.

Van Rijn zegt in een reactie dat in de voortgangsrapportage maatregelen staan om de achterstanden in te lopen.

Lees ook in NRC Handelsblad (€): Een systeem dat zelf ziek is

    • Eva de Valk