Doei kasseien, hallo heuvels. Tijd voor de Amstel Gold Race

Typisch AGR: koersen over de klimmetjes van Limburg. ANP / Bas Czerwinski

Genoeg van de kasseien? Geen nood, het is tijd voor de klimklassiekers met als eerste de beste (nou ja?) de Amstel Gold Race. En verder onder meer Formule 1 in het Midden-Oosten.

Eindeloos draaien rond de Limburgse klimmetjes

Het mocht niet baten. Vorig jaar werd het parcours van Nederlands enige wielerklassieker aangepast om het slot van de koers minder voorspelbaar te maken. Maar de Cauberg bleef de scherprechter en de voorgaande bijna 250 kilometer werden door de renners volgens een weinig spannend scenario weggereden.

Koersdirecteur Leo van Vliet, zelf ooit achtste in de AGR, was er vorig jaar in aanloop naar de rit nog wel zo trots op geweest. “In de oude opzet won vrijwel altijd de beste renner in koers.” Klinkt eigenlijk best oké. Maar goed, die oude opzet; dat was met een finish op de Cauberg. Het maakte niet uit hoeveel kilometers er al waren afgelegd, uiteindelijk won altijd degene die op het eind de Cauberg het beste wist te bedwingen.

Van Vliet legde in 2014 de streep 1.800 meter verderop omdat je de winnaar “te vaak van tevoren zag aankomen”. De nieuwe opzet, die ging er voor zorgen dat meer renners in aanmerking komen voor de overwinning. “In die kleine twee kilometer na de top kun je nog iets rechtzetten.” Maar ja, dat was buiten Philippe Gilbert gerekend:

Wordt dat dan morgen anders? Reken er niet op. Het parcours is nagenoeg hetzelde als vorig jaar. Beslissing op de allerlaatste klim dus. De overige 248 kilometer: lastig, met veel bochtjes, heuveltjes en paadjes. “Maar niet onderscheidend genoeg om het peloton substantieel te breken”, schreef NRC Handelsblad na Gilberts zege vorig jaar.

“De oplossing voor dat euvel zit in het parcours. Na de derde passage op de Cauberg maken de renners nog een lus van zo’n twintig kilometer. Die lus legt de koers wel een klein beetje lam. Het zijn allemaal brede banen, dan heb je echt nog tijd om het gat dicht te rijden. De Eyserbosweg en de Keuteberg zijn de lastigste klimmen hier, en die liggen toch wat verder van de finish af dan vroeger.” - Bauke Mollema.

De favorieten zullen er niet om malen. Winnen is winnen. En wat ook wel weer eens leuk is: even geen kasseien, maar ruimte voor wat klimtalent - zij het in bescheiden mate. Dus niet mokken, het is tijd voor de eerste der klimklassiekers. En dus schrijven we op: Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez en natuurlijk weer Gilbert. Niet misselijk.

Outsiders lijken te zijn wereldkampioen Michal Kwiatkowski, Simon Gerrans en misschien Daniel Martin, die vorig jaar Lombardije won. Chauvinisten mogen zich verheugen op Tom-Jelte Slagter, Tom Dumoulin als opvolger van Erik Dekker (2001). Mollema viel vorige week lelijk in Baskenland en lijkt geen kanshebber.

De Amstel Gold Race is morgen vanaf 13.10 uur via de NOS te volgen.

Max in de zandbak van Sakhir

Voor de fraaie plaatjes hoefje er niet heen, die grand prix van Bahrein. Er is niet veel te zien. Ja, zand. En aangeplante palmbomen. Oh ja, en dat maffe asfaltlint zo middenin de woestijn. Het Bahrain International Circuit in Sakhir wordt dan ook niet voor niets sinds vorig jaar in het duister verreden. “Heeft de televisiekijker geen last van die droevige omgeving”, moet big boss Bernie Ecclestone gedacht hebben.

En dus rijdt onze Max Verstappen morgen onder kunstlicht zijn vierde Formule 1-race. Prettig, zo snel kans op revanche voor het minidrama vorige week toen hij met WK-punten binnen handbereik strandde met een kapot motorblok. Renault belooft niets, maar zegt wel flink gesleuteld te hebben om dergelijks in Bahrein te voorkomen.

AP / Luca Bruno

In 2012 keerde de Formule 1 ondanks een weinig veranderde politieke situatie gewoon terug naar de woestijn in Bahrein. AP / Luca Bruno

De grand prix in Bahrein was in 2004 de eerste F1-race in het Midden-Oosten. In 2011 werd de race afgelast nadat de autoriteiten massale protesten tegen de machthebbers met harde hand neersloegen. Hoewel bijvoorbeeld Amnesty International nog steeds melding maakt van schijnvrijheden en geweld tegen burgers in het oliestaatje, wordt er gewoon geracet. The show must go on, money talks, enzovoorts.

De grand prix van Bahrein is morgen live te zien op BBC1 om 17.00 uur.

En dan verder nog…

  • In de NBA playoffs beginnen de playoffs met onder meer fijne namen als de Chicago Bulls, Boston Celtics en San Antonio Spurs. Hoewel de Atlanta Hawks en Golden State Warriors in het reguliere seizoen veruit de beste waren.
  • Dit weekend in Montpellier: het Europees kampioenschap turnen met onder meer Yuri van Gelder en natuurlijk Hans van Zetten.
  • Het WK wegracen gaat verder met de grand prix van Argentinië. Live te volgen via Eurosport.
    • Jules Seegers