‘Snotneus!’ En nog zes quotes die het verhaal van deze week vertellen

Fons de Poel presenteerde de talkshow van ABN AMRO. Foto Screenshot Yune Video

Coalitiepartijen VVD en PvdA liggen sinds afgelopen week in de clinch over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Maar de afgelopen dagen stonden ook in het teken van verdronken vluchtelingen en Hillary Clinton. Heb je het nieuws even niet gevolgd of wil je het teruglezen? Dit was het verhaal van de week, aan de hand van zeven quotes.

Foto EPA / Spencer Platt

Foto EPA / Spencer Platt

1. “Gewone Amerikanen willen een voorvechter – ik wil die voorvechter zijn.”

Hillary Clinton kondigt zondagavond aan dat ze zich kandidaat stelt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Een dag later liet ook Republikein Marco Rubio weten dat hij een gooi gaat doen.

Foto ANP / Bart Maat

Foto ANP / Bart Maat

2. “Achteraf denk ik dat we het onderdeel ‘bed’ wat eerder hadden moeten laten prevaleren.”

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) grapt donderdagochtend over het nachtelijke spoedoverleg tussen PvdA en VVD, over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. PvdA wil hen voedsel, kleding en onderdak bieden – bed, bad, brood – en de VVD niet.

Foto ANP / Remko de Waal

Foto ANP / Remko de Waal

3. “Waar men ook kwam ontmoette men scepsis, wantrouwen en zelfs woede.”

Hoogleraar Ewald Engelen en hoofddocent Olav Velthuis zetten in een pamflet vraagtekens bij het functioneren van het bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Ze krijgen steun van 175 UvA-medewerkers.

Foto AP / Andy Wong

Foto AP / Andy Wong

4. “Ik weet niet of dit al voor de komende race in Bahrein gaat lukken, maar in mei in Monaco moet het zeker in orde zijn.”

De directeur van de racetak van Renault - Cyril Abiteboul – belooft dat de problemen met de Franse F1-motoren bijna voorbij zijn. Max Verstappen was zondag een van de slachtoffers van de haperende Renault-motoren. De Nederlander viel in kansrijke positie uit met pech.

Foto ANP / Kippa

Foto ANP / Kippa

5. “Snotneus!”

Presentator Fons de Poel van actualiteitenrubriek Brandpunt laat zich uit over Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks), die “die arme commissaris” Van Slingelandt van ABN Amro “zo hooghartig” toesprak. Pikant ook omdat De Poel zelf geregeld bijklust voor ABN.

Foto EPA / Pasquale Claudio Montana Lampo

Foto EPA / Pasquale Claudio Montana Lampo

6. “Een menselijke tragedie is in de maak.”

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR uit haar zorgen over het grote aantal vluchtelingen dat in onveilige bootjes de Middellandse Zee oversteekt. Bij een bootramp op zondag zijn volgens hulporganisatie Save The Children 400 opvarenden om het leven gekomen.

Foto EPA / Alessandro di Marco

Foto EPA / Alessandro di Marco

7. “Klopp has finished speaking and we have just heard from a chap with a lovely slicked back hairstyle.”

De Britse voetbaljournalist Ben Bloom deed voor zijn krant The Telegraph live-verslag van het vertrek van de Duitse trainer Jürgen Klopp bij Borussia Dortmund. Een klein probleem: Bloom spreekt geen woord Duits en improviseerde dus maar wat raak.

    • Joost Pijpker