‘Sinds dit jaar hebben we een appartement in New York’

Jan Peter Cruiming (49) en Marlot Haagsma (25) leerden elkaar een jaar geleden kennen via Tinder. Nu is Marlot zwanger en gaan ze trouwen. „Wij doen alles samen, het is heerlijk intens.”

Jan Peter: De meeste mensen van mijn eigen leeftijd zijn zo uitgeblust.”
Jan Peter: De meeste mensen van mijn eigen leeftijd zijn zo uitgeblust.” Foto David Galjaard

Een oude ziel

Jan Peter: „We kennen elkaar van Tinder.”

Marlot: „Ik was in Groningen voor bevrijdingsfestival. Mijn telefoon was leeg. ‘Waar woon je, mag ik hem bij je opladen?’ heb ik toen gevraagd.”

Jan Peter: „Ik moet iets bekennen. Ik heb gesjoemeld. Ik had mijn leeftijd tien jaar verlaagd.”

Marlot: „Dan zal ik ook eerlijk bekennen dat ik hem eerst had weggeklikt. Vanwege de leeftijd. Later heb ik toch contact gezocht. Dat was niet heel bewust. Via Facebook heb ik hem een berichtje gestuurd. ‘Ik kwam je tegen op Tinder, wat grappig.’ Dat bleek toen heel erg te klikken. We konden over alles praten.”

Jan Peter: „Het leeftijdsverschil ervaren wij niet zo. Marlot is een oude ziel. Ik voel me ook nog lang geen 49. Ik heb van die testjes gedaan op internet en daar kwam ook steeds 16 als ‘echte leeftijd’ uit, haha.”

Marlot: „Bij mij 38!”

Jan Peter: „De positiviteit van de jeugd, dat trekt me. De meeste mensen van mijn eigen leeftijd zijn zo uitgeblust.”

Marlot: „Dat onbegrensde spreekt je aan. De mogelijkheden die sommige jongeren nog zien. Ik was al grenzeloos, maar Jan Peter zorgt ervoor dat ik het ook durf en doe. Vroeger wilde ik ook altijd alles – topsport met paarden, schaatsen, fotografie – maar daarin werd ik soms tegengehouden. Voor Jan Peter miste ik een voorbeeld hoe je de kracht kon vinden in jezelf.”

Verkocht voor 28 miljoen

Jan Peter: „Ik heb de Nationale Vacaturebank verkocht voor 28 miljoen euro. Daarna had ik niet direct het plan om het opnieuw te gaan doen. Maar zoals je vaak ziet bij directiewisselingen, ging het achteruit. En inmiddels staan ze op de vijfde plaats, net boven Monsterboard. Jobbird staat op één. Het was voor mij gewoon nodig om weer een site op te tuigen. En achteraf ben ik blij, want daardoor ga ik nu ook internationaal. Mijn missie is om mensen zo snel mogelijk aan een baan te helpen.

Marlot: „Ik denk dat ik vanaf dag één ben gaan meedenken. Jan Peter is heel duidelijk in zijn missie en dat gaf me veel energie. Eerst werkte ik nog twee dagen in de week als onlinemarketeer bij een horecabedrijf. Toen vroeg hij of ik één, twee of drie dagen bij hem wilde komen werken. Het werden er vijf en toen heb ik toch maar mijn baan opgezegd. Het is geweldig. Ik kan er mijn eigen ideeën in kwijt. En daar hebben we het dan over thuis. En op kantoor. En in bed, haha.”

Jan Peter: „Haha.”

Marlot: „Een jaar geleden woonde ik na zes jaar weer bij mijn ouders. Mijn relatie was net uit. Mijn dromen waren vaag, maar ik heb altijd gezegd: het maakt me niet uit, wat ik doe, als ik er maar goed in ben.”

Jan Peter: „Marlot is kritisch. Alles moet kloppen. Kijk, in een hoop restaurants kan je lekker eten, maar vaak zeggen we: we eten thuis beter. Dan is het jammer dat je ziet dat een ondernemer er niet wat meer passie in gooit.”

Marlot: „Een van de eerste opmerkingen die mijn ouders maakten toen ze Jan Peter leerden kennen, is dat ze wel een extra tandje moeten bijdraaien. Hun wereld gaat niet zo snel als die van ons.”

Jan Peter: „We denken allebei heel snel.”

Waanzinnige intuïtie

Marlot: „Mensen zien mij niet als ‘vrouw van’. Het is eerder andersom. De afgelopen sollicitatiegesprekken heb ik ook gevoerd. Jan Peter zegt altijd dat ik een waanzinnige intuïtie heb, dus die volg ik dan maar. Het klopt of het klopt niet. Zo voelt dat.”

Jan Peter: „We zitten vaak op een lijn.”

Marlot: „Hij vertelt me nooit wat ik moet doen. Hij zegt wel eens ‘denk je daaraan?’ Maar dat doe ik bij hem ook. Een brainstorm doen we echt samen.”

Jan Peter: „Dan zie je dat een en een meer dan twee is, dat is echt heel bijzonder.”

Marlot: „Dat kan ook betekenen dat we even gaan lunchen in Central Park. Sinds begin dit jaar hebben we een appartement in New York.”

Jan Peter: „Het ligt aan Central Park, 49 hoog.”

Marlot: „Aan de ene kant kijk je direct op het park en vanuit de slaapkamer hebben we uitzicht op de Hudson River en het vrijheidsbeeld.”

Jan Peter: „We hebben het zelf ingericht, daar is Marlot heel goed in.”

Marlot: „New York is de stad waar het gebeurt. Het past goed bij hoe wij zijn. In Nederland missen we dat wel eens.”

Jan Peter: „Mensen lopen langzamer in de supermarkt.”

Marlot: „Om klokslag vijf uur wordt het computertje uitgezet, terwijl ze in New York gewoon doorgaan tot elf uur.”

Jan Peter: „Wat we daar met name doen is marktverkenning, we willen Jobbird verder brengen in New York.”

Marlot: „Daarvoor moet je in die massa zijn, het gevoel hebben van die drive.”

Jan Peter: „We hebben niets aan cijfers. Toen we begonnen met Jobbird waren er ook al duizend vacaturebanken. Waarom zou je er nog een beginnen, vroegen mensen toen.”

Marlot: „Het lijkt alsof we alleen maar aan het werk zijn, maar het versterkt elkaar ook. Als ik op kantoor zit, dan kijkt hij me aan en zegt hij ‘jeetje wat ben ik trots op jou’. En ik kan me voorstellen dat hij me op zo’n moment ten huwelijk heeft gevraagd. Wanneer? Dat weten we allebei niet meer precies.”

Jan Peter: „Wij doen alles samen, het is heerlijk intens.”